A hőségben kocsiban hagyott kutyákért kampányolnak

A további halálesetek megelőzése érdekében önkéntesek kampányoltak ma a Budaörsi Tesco Áruház parkolójában. A cél az volt, hogy felhívják az autós kutyatartók figyelmét arra, nyáron soha, semmilyen körülmények között nem szabad az autóban hagyni kedvencüket még néhány percre sem.

 A túlhevült jármű ugyanis pillanatok alatt szaunává változik és a kutya pár perc alatt elpusztulhat. Egyúttal arra is figyelmeztették az autósokat, hogy nem csak kutyát, más élőlényt sem lehet az autóban hagyni nyáron - fogalmaznak a szervezők közleményükben.

Évről évre egyre többet lehet hallani, hogy a kutyagazdik bent hagyják kedvencüket a nagy melegben az autóban, ami a kutyák halálát okozza. Kis Anna, a „Nyújts segítő mancsot! Kutyaelsősegély program alapítója elhatározta, hogy egy újdonságnak számító, tájékoztató jellegű kampány segítségével próbálja meg tudatosítani a kutyatartókban: az ő felelősségük, hogy mindent megtegyenek a hőguta megelőzése érdekében. Az ötlet megvalósítását támogatta a Kutyabarát.hu, a Kutyológia és a Flash kutyapékség is.

Fotó: Kutyabarát.hu

 A mai napon a 32 fokos kinti hőmérséklet mellett a zárt autóban 10 perc elteltével 39, fél óra múlva 48 fok volt a hőmérséklet. Kísérletek igazolják, hogy még az ember sem bír ki 10 percet nagy melegben a bezárt autóban, ezért érthetetlen, miért feltételezik sokan, hogy a kutyák viszont igen. Ráadásul tévhit azt gondolni, hogy ilyenkor segít, ha kicsit leengedve hagyják az ablakot vagy árnyékos helyen állnak meg, ugyanis így a hőguta nem előzhető meg. Arról nem beszélve, hogy több, előre nem látható dolog miatt előfordulhat, hogy a gazdi nem tud időben visszatérni az autóhoz, a kutyája eközben hőgutát kap és óriási kínok között elpusztul.

Mit tegyen a gazda, ha ügyet kell intéznie?

A legjobb, ha otthon hagyja a kutyáját, ahol van hűvös, árnyékos helye és friss ivóvize. Arra az esetre azonban, ha mindenképpen magával kell vinnie kedvencét, ma már itthon is egyre több kutyabarát bolt, étterem, kávézó áll rendelkezésre (állatbarát hotelekről itt írtunk). Amennyiben nincs ilyen létesítmény a környéken, akkor kérje meg egyik barátját, hogy tartson velük, és ő a kutyájával együtt egy árnyékos helyen várakozik majd.

Az is előfordulhat azonban, hogy valaki autóba zárt kutyát lát és szeretne segíteni rajta. A Vigyél Haza Alapítvány jogi hátteret biztosít arra az esetre, ha nincs más lehetőség, mint az autó ablakának betörése a bezárt kutya életének megmentése érdekében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek