A négylábú wellness hétvége még messze van

Van, ahol a szobához etető tálka és itató kulacs jár, az alvókosárhoz párna, míg máshol az edzettebb kutyusoknak szigetelt kennel. Ha viszont valaki úgy dönt, hogy a lovát egy wellness hétvégén is maga körül tudná biztonságban, vannak helyek, ahol még arra is találnak megoldást. Szerencsére egyre több az állatbarát hely hazánkban, de a négylábú wellness hétvége még messze van.

A kutyák ma már sok helyen családtagnak számítanak, a gazdik igyekszenek is nekik megadni mindent, és nem kihagyni őket a családi élményekből sem. Ehhez aztán a vendéglátóipar is elkezdett alkalmazkodni: az utóbbi években az éttermek, bevásárlóközpontok és szálláshelyek is megnyitották kapuikat a négylábúak előtt. Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát.hu főszerkesztője is megosztotta a Travelóval saját tapasztalatait.

 

Galéria: KutyahotelFotó: James Ambler / Barcroft Usa / Northfoto

A Kutyabarát.hu weboldal "Együtt mindenhová" mottójának égisze alatt a kutyás társadalmat igyekszik összetartani, és jelenleg is egy olyan közösségi platform megteremtésén dolgozik, ahol a kutyatartók és a kutyabarát helyek végre tényleg egymásra találhatnak.

 

Egyre több a kutyabarát szállás

 

Az elmúlt bő évtizedben az ország egyik legfontosabb turisztikai területén, a Balatonon történt meg talán a legintenzívebben a kutyabarát szemléletváltás. A szolgáltatók rájöttek arra, ha a négylábúval érkező vendégeket és kutyáikat is megfelelően kiszolgálják, akkor azért szívesebben fizetnek plusz költségeket a vendégek is. A Kutyabarát.hu tapasztalatai szerint egy balatoni hétvégére jellemzően egyébként is csak a jól szocializált, helyesen nevelt, megfelelő egészségügyi ellátásban és higiénikus ápolásban részesített társállatokat viszik magukkal az emberek. Így aztán a szállásadóknak nincs is mitől tartaniuk.

Sőt, a szállásadók és étteremtulajdonosok figyelmét arra is szeretnék felhívni, hogy némi odafigyeléssel a kutyás vendégek fogadása és kiszolgálása, mint plusz szolgáltatás, még vonzóbbá teheti a vendéglátóhelyeket. Ennek megfelelően aztán a neten egyre több listára és ajánlóra lehet találni 'kutyabarát vendéglátóhelyek' címmel, ahol olyan éttermeket és szálláshelyeket sorolnak fel, ahol a kutyával betérőt nem megtűrik, hanem egyenesen szívesen látják.

 

Ehhez persze ismerni kell a kutyánkat

 

Ha közös útrakelős élményhalmazt szeretnénk a kutyánkkal gyűjteni, néhány alapvető írott és íratlan szabályt is illik betartani. "Ugyan a szálláshelyeken nem előírás a szájkosár használata, de közterületeken a helyi rendeletek megkövetelhetik azt, így érdemes erre felkészülünk. A szállásadót bár megilleti a jog, hogy a kutyás vendégeknek külön szabályokat írjon elő, ez általában nem jellemző. Sokkal inkább azt lehet észrevenni, hogy az állatbarát szállásokon a kutyák és gazdák számára is kedvező megoldásokkal kedveskednek" – mondja Tibor, aki szerint nagyon fontos, hogy a gazdi ismerje kutyája vérmérsékletét, és ha úgy tartja jónak, csakis szájkosárral menjenek együtt a szállodába. "A póráz használatát viszont minden esetben javaslom, márcsak a kutya biztonságát is tekintve, nehogy elszaladjon az idegen helyen."

Arról is érdemes szállás keresése közben tájékozódni, hogy milyen felszerelést érdemes magunkkal vinni. Vannak helyek, ahol teljesen magától értetődő, hogy a szobához jár az etető tál, túrázáshoz az itató kulacs, de van, ahol még a párnázott alvó kosár és a kutyajáték sem számít extrának. A Kutyabarát.hu főszerkesztője azonban azt mondja, néhány napos utazáshoz mégiscsak jobb, ha minden, otthon használt fontosabb dolgot bepakolunk a csomagunkba, különösen akkor, ha erdei kirándulásokat is tervezünk.

"Mindent vigyünk, ami a kutyánknak szükséges lehet: etető, itató tálka, pokróc, a kutya 'kisállat egészségügyi könyve', és nagyon fontos lehet a kullancscsipesz is. Egyre több kutyabarát szálloda már felkészült ezekre az eszközökre, de jobb ha, mindre foglalás előtt rákérdezünk."

 

Túrázás csak pórázon

 

Ha pedig már az őszi túrázásnál tartunk, érdemes tudnunk, hogy hivatalosan szinte sehol nem lehet a természetben póráz nélkül kutyát sétáltatni. A vonatkozó szabálysértési törvény szerint természeti és védett természeti területen, valamint vadászterületen kutya csak pórázzal sétáltatható, vagyis külterületen sehol nem engedhetjük szabadon a kutyát. Ha mégis ezt tesszük, a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr és a mezőőr bírságot szabhat ki.

 

Galéria: KutyahotelFotó: Adam Head / Northfoto

De a bírságon túl sokkal fontosabb, hogy saját biztonsága érdekében tartsuk pórázon négylábúnkat. Pláne akkor, ha hajlamos arra, hogy szagot fogva egy vadászterületen hosszabb időre elkóboroljon az erdőben. Ez különösen érvényes az őszi-téli hónapokra, a legtöbb nagy- és apróvad vadászidénye ugyanis ebben az időszakban jellemző, és nem ritka az olyan eset, hogy szökött, vagy rosszabb esetben gazdájával sétáló kutyát lő ki a vadász.

 

Ahol a vendég lónak is jut szállás

 

Mert szerencsére egyre több olyan szálláshelyet találunk, amelyek természetközelben kínálják szolgáltatásaikat négylábúakkal kiegészített családok számára is. Ilyen a Magas-Bakony erdőségei között megbúvó Esterházy család egykori ménesbirtoka Szépalmapusztán, de szinte a szomszédban, Zirctől néhány kilométerre található a Hotel Szarvaskút is, amely a környező Bakony hegységben elterülő erdő érintetlen területei miatt egykor a vadászok kedvelt helye volt, és ahol az erdőben fakadó kristálytiszta forrásvízből gyakran oltották szomjukat a vándorló szarvascsordák.

Nem maradhat ki a sorból a bakonyaljai településen, Döbröntén található Hasik wellness- és családi hotel sem, amely szobáinak egy részébe kutya és macska is bevihető, de edzettebb kutyusok részére kutyaházas, zárható és alulról szigetelt kenneleket is biztosítanak. A négylábúak között pedig méretben sem tesznek különbséget, a lovardában ugyanis vendég lovakat is elszállásolnak. Persze ha már egyszer arra járunk, a Papod-hegyén épült és nemrég átadott kilátót is illik az útitervünkbe illeszteni.

 

Van, ahova ingyen vihetjük az állatokat

 

Ahogy tehát korábban említettük, balatoni kutyabarát szálláshelyekből pláne nincs hiány. Az Equital Lovasudvar a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védett területén igazán állatcentrikus vidéki romantikát kínál: hatalmas istállóval, lovardával, és a hotel kertjében megforduló kutyákkal és macskákkal.

Az állatbarát szálláshelyek táborát növeli hazánk első családi élményparkjaként aposztrofált Puchner Kastélyszálló Bikalon, ahol reneszánsz hangulatban felépített birtokkal, állatsimogatóval és évszaknak megfelelő gazdag programkínálattal csábítják a Dunántúlra a családokat. Aztán a Mátra aljában, Parádfürdőn található az az Erzsébet Park Hotel, ahol úgy kedveznek az állattal érkezőknek, hogy két éjszaka eltöltése esetén ingyen fogadják a család négylábú tagját.

Az állatok ingyen elszállásolása persze nem várható el a szállásadóktól, így általában éjszakánként mintegy 2000-3500 forintos plusz összeget számolnak a szoba árához. A Pápa belvárosában található barokk stílusú szállodában például a háziállatok szállásáért 3750 forintot kérnek el éjszakánként. Azonban bárhova is készülünk a család kedvencével, jobb, ha a szoba foglalása előtt jelezzük az állat érkezését.

Még több állatbarát szállást talál a Travelo oldalán, ha a jobb hasábban lévő szálláskeresőben egy konkrét helyre keresve, kipipálja az 'állatbarát' kifejezést.

 Sziládi-Kovács Tibor mindezek mellett az állatra vonatkozó biztosításra is felhívja a figyelmet. "Léteznek kisállatbiztosítások, amelyek elsősorban balesetbiztosításként működnek. Utazás előtt fontos és hasznos dolog nemcsak a család, de a kutyára is biztosítást kötni. Ha pedig a kutya egy szálláshelyen kárt okozna, mindig a gazdi felelőssége annak megtérítése, ez azonban szinte egyáltalán nem jellemző eddigi tapasztalataink szerint."

És amíg külföldön a négylábúak számára külön rekreációs szolgáltatásokat és programokat nyújtanak a szálláshelyeken, addig hazánkban már a hotelek lobbijából nyíló fodrászhelyiségek melletti kutyakozmetika is kuriózumnak számít. Így aztán egy darabig még nem kell attól tartanunk, hogy a wellness hétvégén a blöki vitalitásnövelő hidromasszázsához kelljen alakítani a család többi tagjának programját.

 

Újabb cikkünk ebben a témában:

Íratlan etikett: négylábúval az étteremben 
Ne csábítsuk apró falatokkal az asztal alatt fekvő ebet, és vegyük észre, ha nagytestű kutyánktól tartanak az asztalszomszédaink. A tudatos kutyatartásról, állatbarát vendéglátóhelyekről, és a kutya-gazdi páros éttermi viselkedéséről a Kutyabarát.hu főszerkesztőjével beszélgettünk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek