Ezek a legszebb virágok, amik ráadásul a méheket is vonzzák a kertedbe

A virágzó növények legalább 75 százalékát rovarok és állatok, köztük méhek, dongók és lepkék porozzák be. Beporzás nélkül mi sem jutnánk élelemhez, ezért a méhek fennmaradása az emberiség közös érdeke. Mi is sokat tehetünk ezekért a szorgos kis rovarokért azzal, hogy a kertünkben táplálékot biztosítunk számukra. Adunk pár tippet, hogy milyen gyönyörű virágokat ültess a kertedbe, hogy vendégül láthasd a beporzókat.

Egy dongó meglátogatja a sarkantyűfüvetForrás: Shutterstock/ tgladkova

Fülesternye (Mézvirág)

Ez a bájos egynyári növény a beporzók egyik kedvence. Alacsony magassága és formája tökéletes szegélynövénnyé teszi, bár egyes fajtái gyönyörűen festenek a virágládákban és a függőkosarakban. A fülesternye a fehér, a rózsaszín és a lila árnyalataiban pompázik, és kora tavasztól a kemény fagyokig folyamatosan virágzik.

A Fülesternye igazán bájos virágForrás: Shutterstock/Yui Yuize

Orvosi zsálya

A lila, rózsaszín vagy fehér orvosi zsálya virágai nemcsak mutatósak, de vonzzák a beporzókat. Szívós növény, amely jól tűri a szárazságot, a hőséget és a rossz talajt. Akkor a legszebb, ha csoportosan, nagy területre ülteted. A növény számos bajra gyógyírt jelent, gyulladás- és izzadáscsökkentő, antibiotikus és vérzéscsillapító hatású. Szájvízként is alkalmazzák ínysorvadásra és a szájüregi sebek kezelésére. Fűszernövényként sem utolsó, a mediterrán konyha egyik kedvenc adaléka. 

Az orvosi zsálya igazán sokoldalú növényForrás: Shutterstock/ liewluck

Oroszlánszáj (tátika)

A tátika (más néven oroszlánszáj) hónapokon át virágzó, rendkívül illatos, több színben előforduló egynyári virág. Jellegzetes, tátogó virágairól kapta a nevét. A magjait elszórja, így jövőre is gondoskodik az új virágok utánpótlásáról.

A sokszínű tátikák nemcsak a földben, hanem apró repedésekben is képesek kihajtaniForrás: Shutterstock/ marcianelsis

Kokárdavirág

A májustól októberig folyamatosan virágzó, színpompás kokárdavirág imádja a napfényt, még a legmelegebb nyarakat is kibírja ez a csoportosan növő, magról vagy tőosztással szaporítható növény. Vágott virágnak is alkalmas, mert eláll a vázában. A méhek, dongók és lepkék odavannak ezért a szapora virágért, amivel ha nem vigyázol, gyorsan elszaporodik a kertedben.

A kokárdavirág az egyik leglátványosabb mézelő a kertbenForrás: Wikipédia/Susulyka

Levendula

A levendula kétség kívül az egyik kedvencünk. A szegélyek és ágyások elragadó évelő növénye, amelyet a legjobb, ha nagy sávokban ültetünk. A méhek és dongók imádják, mi pedig a virágokat kiszáríthatjuk és felhasználhatjuk süteményekhez, fagylalthoz, limonádéhoz és illatos levendulapárnácskák készítéséhez.

A levendulamező vonzza a beporzókatForrás: Shutterstock/Ecstk22

Illatos macskamenta

Ha olyan erős évelőt keresel, amely bírja az egyre keményebb hőséget, a szárazságot vagy a rossz talajt, akkor ültess macskamentát. Illatos levelei és lila virágai hetekig virágoznak a nyár elejétől a végéig. Érdemes szegélyekbe vagy ágyásokba ültetni. A növény neve nem véletlenül utal a macskákra, ugyanis a doromboló pársonytalpúak szinte megrészegülnek a növény aromájától, amitől dorombolásba, hempergésbe és dörgölőzésbe kezdenek.

A macskamenta különleges hatással van a cicákraForrás: Shutterstock/Ewa-Saks

Évelő őszirózsa

Az évelő őszirózsa olyan virág, amely a nyári szezon végén, ősz elején kezd el virágozni, amikor a kertben a legtöbb növény már elvirágzott. Egyes típusok még ősszel is virágoznak, és a beporzók számára késői nektárt biztosítanak. Ez is egy szapora faj, ha nem tartod kordában, magától elszaporodik.

Az évelő őszirózsa nemcsak szép, de késői táplálékot nyújt a beporzóknak és lepkéknekForrás: Shutterstock/ N.Stertz

Napraforgófélék

A napraforgók elképesztően sokféle színben és magasságban kaphatók. Hatalmas, színpompás fejük nyártól kora őszig vidám színt kölcsönöz a kertnek, ráadásul a méhek sem tudnak távol maradni a virágaiktól! Ültesd vegyes szegélyekbe vagy kerítésvonalak mentén, de akár a bab mellé is mehet, hogy felfuthasson rajta.

Napraforgók nemcsak a szántóföldeken lehetnek, hanem a kertünkben isForrás: AFP/Jack Taylor

Sarkantyúfű

A kert egyik legmeghatározóbb virága, amely tavasztól kora nyárig virágzik. Ez a hidegtűrő évelő növény a rózsaszín, kék vagy lila árnyalataiban pompázó virágaival már a szezon elején nektárt biztosít a méhek és más beporzók számára.

A sarkantyúfű (Delphinium) akár ember magasságúra is megnövő növénycsodaForrás: Shutterstock/Iryna Imago

Pipacs

A pipacsok papírszerűen vékony virágai májustól augusztusig nyílnak. Nemcsak a szántóföldeken, réteken és utak mellett találkozhatunk velük, hanem a kertekben is. A nemesített pipacsok többféle színben és méretben kaphatók, lehetnek egynyáriak vagy évelők, a beporzók imádják őket.

A közönséges pipacsok a réteken virágoznakForrás: Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

 

Ezek is érdekelhetnek