Jó hír: újabb helyen bukkanhatunk rá egymilliós eszmei értékű, tündéri kisemlősünkre

A Magyar Természettudományi Múzeum immár 19 éve minden tavasszal és ősszel felméri a magyar szöcskeegér (Sicista trizona) Borsodi-Mezőségben található állományát, amely az egyedüli ismert szöcskeegér-populáció Magyarországon.

A szöcskeegér hazánkban kizárólag a Borsodi-Mezőségben honosForrás: Facebook/Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület

A kutatás célja idén is hármas volt: az éves, tavaszi felmérés elvégzése egy állandó mintaterületen, új élőhelyek keresése, illetve mintavétel a teljes genom szekvenáláshoz a Biodiversity Genomics Europe projekt számára. Mindhárom cél – a reményeknek megfelelő eredménnyel - teljesült. Amellett, hogy a mintaterületen végzett monitoring (felmérés) az állomány emelkedését mutatja, még egy eddig ismeretlen, új élőhelyfoltban is sikerült megtalálni a szöcskeegereket. Ráadásul viszonylag nagyobb egyedszámban! A genetikai mintavétel is elkészült, így hamarosan rendelkezésre áll a faj teljes genomja, ami jelentős mértékben megnöveli a szöcskeegér megőrzését is elősegítő populációgenetikai információk minőségét - írja a bnpi.hu.

Mint minden rendszernek a természetben, ennek a populációnak a mérete is dinamikusan változik. Az élő és az élettelen környezeti változók hatására egyes években alacsonyabb, akár kritikusan is lecsökkenhet a létszáma néhány példányra, míg máskor, amikor „a dolgok jóra fordulnak", virágzik az állomány, az állatok szaporodnak és az utódok sikeresen elérik a szaporodási korukat.

Valószínűleg a 2021-2022-es durva szárazság hatására az egerek szaporodása kevésbé volt eredményes és lecsökkent a létszámuk. Ez az aszály nemcsak a szöcskeegerek számára bizonyult kedvezőtlennek, hanem számos egyéb állat- és növényfajnál is jelentős nagyságú egyedszám visszaesés volt tapasztalható. Azonban most, 2024 tavaszán már a regeneráció első jelei láthatók, ami a szakemberek véleménye szerint a szaporodási szempontból sikeres 2023-as évnek köszönhető, amikor a csapadéktöbblet miatt a jól fejlett növényzet gazdag táplálékot kínált az egereknek. 

 

Ezek is érdekelhetnek