Drónvideó: Orkák küzdenek az életükért, miután a jég fogságába kerültek Japán partjainál

Az NHK Japán közszolgálati műsorszolgáltató által megosztott drónfelvételeken legalább 10 orka, köztük 3-4 borjú is átható, amint levegő után kapkod, és a kis résben senyved a jégáramlások között. 

A Shiretoko-félszigeten fekvő Rausu város tisztviselői mindezet kénytelenek tétlenül nézni, mert azt mondják, hogy csak akkor tudtak segíteni rajtuk, ha a jég természetes úton betörik. "Nincs más dolgunk, mint megvárni, amíg a jég felszakad, és így elmenekülhetnek" – idézte a Rausu illetékesét a műsorszolgáltató.

A kardszárnyú delfinek más néven orkák és gyilkos bálnák átlagosan 100 kilométert tesznek meg naponta, de ha befagy az óceán, az életfeltételeik veszélybe kerülnek - illusztrációForrás: robertharding via AFP/Michael Nolan/Michael Nolan

A csapatot először egy halász vette észre, aki kedden felhívta a Rausu parti őrség állomását.

Seiichiro Tsuchiya, a Wildlife Pro LLC tengeri életszakértője vette filmre drónnal a csapdába esett állatokat, amikor helyi oroszlánfókákkal kapcsolatos kutatásokat végzett a környéken. „Körülbelül 13 kardszárnyú delfint láttam, melyeknek a feje kilógott a jégen keletkezett lyukból" – mondta.

Úgy tűnt, nehezen kapnak levegőt, és láthatólag három vagy négy borjú is volt közöttük" – tette hozzá.

Nem ez az első eset, hogy gyilkos bálnák rekedtek a jég csapdájába Rausuban. 2005-ben kilenc orka halt meg emiatt.

Ez a 2005-ös felvétel a tragikus orka-pusztulás során készült Rausu partjainálForrás: AFP/Str

Hokkaido keleti partját minden télen jég borítja, az elmúlt években azonban az éghajlatváltozás miatt a tenger hőmérsékletének felmelegedése miatt érezhetően csökkent a jég mennyisége – írja az Independent.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek