Videó: Soha ennyi daru nem gyülekezett még ősszel a Hortobágyon

A héten megdőlt az őszi gyülekező darvak egy időben számolt mennyiségének a rekordja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén! Amint a park oldalán írták, az 1980-as években még csak alig háromezres példányszámról lehetett beszélni az őszi gyülekező alkalmával.

Darvak hajnalpírbanForrás: Szilagyi Attila / hnp.hu

Hogy ennyire fajsúlyossá vált az ún. balti-magyar vonulási útvonal, annak változatos okok húzódnak a hátterében. "Európai léptékben a legjelentősebb tényező mind közül, hogy a faj európai költőállománya továbbra is erőteljes növekedést mutat, a faj pedig nagy sikerrel hódítja vissza a korábbi elterjedési területének költésre alkalmas élőhelyeit."

És, hogy miért szeretik a darvak egyre inkább a Hortobágyi Nemzeti Park területét?

Mert az őszi vonulás során, itt kiterjedt, nyugalmat biztosító, sekély vizű éjszakázóhelyek sorával találkoznak, míg a védett területen kívül jelentős kiterjedésben találnak learatott kukoricatarlókat, ahol falatozhatnak.

Az idei ősz pedig egyébként is igen kedvezőnek bizonyult a számukra, mind az időjárás, mind pedig a pihenésre, táplálkozásra, éjszakázásra alkalmas élőhelyek állapotának tekintetében. A fentieknek megfelelően, a szakemberek arra számítottak, hogy idén észlelik majd a legtöbb darvat a heti szinkronok során.

Sejtéseik olyannyira beigazolódtak, hogy az október 12-én lajstromba vett 182780 észlelt példányszámmal a valaha volt legtöbb egyszerre nálunk tartózkodó daru madár rekordja is megdőlt!

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek