Ez a növény most a borsodi település látványossága - 45 évet vártak rá, hogy kinyíljon

Onga város Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye Miskolci járásában található, ahol 45 év után borult virágba egy hatalmas agavé. Ez már csak azért is nagyon különleges, mert sivatagi és száraz égövi fajról van szó. Az agavé virágára a szakirodalom szerint valóban 40-50 évet kell várni, a virágért azonban nagy árat fizet a növény.

Emeletes magasságig nőtt az agavé virágaForrás: Bujdos Tibor/boon.hu

A különleges növény Rózsa Lászlóné Erika előketjében található Ongán, így az utcáról is jól látható. A boon.hu cikkéből kiderül, hogy nagy becsben tartják, szinte már családtag, szeretnek fényképezkedni mellette. Sok éve kapták, és már akkor tíz éves lehetett a növény, ezért számolják úgy, hogy 45 éves körül lehet, és eddig még sohasem virágzott.

Közelről ilyren a virágzataForrás: Bujdos Tibor/boon.hu

Utána néztünk a neten. Három nyílt eddig az országban" – jegyezte meg Erika.

Hozzáfűzte: a férje azt mondta tavasszal, hogy többet nem viszik be télire a garázsba, mert nyolc emberes munka. Úgy tűnik, erre nem is lesz szükség sajnos. Az agavé virágára a szakirodalom szerint valóban 40-50 évet kell várni. Ekkor hatalmas, akár 10-12 méter magas száron fejlődik ki a 15-35 legyezőszerű virág, melyek 7-10 centiméter hosszú sárga, egyedi virágokból állnak. Az óriási virágért azonban nagy árat fizet a növény: elvirágzás után elhal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek