Közeleg a dunavirágzás: Kérészvédő lámpákat szereltek fel az Árpád hídra

Hamarosan kezdődik a dunavirágok rajzása a Dunán, a Budapest Közút pedig próba jelleggel fénysorompórendszerrel segíti a kérészek tájékozódását az Árpád hídon. Az elmúlt években ugyanis megzavarta a rovarokat a híd erős világítása.

Kérészvédő lámpák az Árpád hídonForrás: Budapest Közút

A fehér kérészek 2012-ben több mint negyven év után jelentek meg a Dunán, miután a korszerűtlen szennyvíztisztítás és a kedvezőtlen táplálékviszonyok miatt szinte teljesen eltűntek a folyóról. A kérészek visszatérése ökológiai jelzés volt arra, hogy a modern szennyvíztisztító berendezések beváltak, és a Duna vize egészséges mértékben megtisztult, írja a Budapest Közút sajtóközleményében.

Az erős fényű hídlámpák az elmúlt években megzavarták a kérészek esti rajzását, amelynek következtében elveszítették tájékozódási képességüket, és az úttest tükröződő felületére rakták le petéiket.Ez óriási természetvédelmi kárt jelentett, valamint közlekedési szempontból is veszélyes helyzetet teremtett.

Tiszavirágzás a Tiszán SzerbiábanForrás: Mladen Mitrinovic/shutterstock.com

A Dunavirágzásra készülve a Budapest Közút az Árpád híd négy pillérén nyolc darab kékfényű lámpát helyezett el. Ezek a világítótestek a hídhoz érkező rovarokat a víz felszíne közelében tartják, így megakadályozzák az elmúlt években jellemző problémát. Az Árpád hídra teszt jelleggel kerültek fel a lámpák. Sikeres próba esetén az idei tapasztalatok birtokában a többi Duna-hídra is felkerülnek majd a speciális fénytestek.

A dunavirágok rajzásának pontos idejét megfigyelések alapján lehet megállapítani. Budapestre érkezésük azt követően várható, hogy megjelennek a Duna felsőbb szakaszán. A rajzás általában 10-14 napon keresztül minden este megtörténik, ha nem esik az eső.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek