Félszáz vipera talált otthonra a Hanságban

52 rákosi viperát engedtek szabadon a Fertő-Hanság Nemzeti Park hansági területén, egy speciálisan számukra elkerített helyen, hat nőstény közülük várandós, hármat pedig jeladóval láttak el. A fokozottan védett hüllőből ma már csak pár száz él szabadon, írja a Turista Magazin.

Rákosi viperaForrás: www.rakosivipera.hu

A rákosi vipera eredetileg Ausztriától Bulgáriáig előfordult, ma már csak hazánkban és Erdélyben él. Az élőhelyek szűkülése egyre nagyobb kihívást jelent ennek a fajnak: a szántás és beerdősülés miatt csökkenő természetes gyepfelületek, illetve a terjeszkedő települések és az utak kialakítása drasztikusan lecsökkentette a viperák számát.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2004-ben a LIFE-Nature keretében egy hosszútávú védőprogramot indított be, ennek részeként jött létre a Rákosivipera-védelmi Központ a Kiskunsági Nemzeti Parkban. A kunpeszéri központban szaporítják a rákosi viperákat, hogy aztán visszatelepíthessék őket. E program részeként engedték szabadon a félszáz viperát.

A szakemberek a beültetett eszközök segítségével követni tudják, merre mozognak az állatok, mennyire hagyják el a területet, illetve a testhőmérsékletüket is mérhetik. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy egy hektáron belül mozognak. Heti egy-két alkalommal fogják őket vizsgálni.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén már 2009 óta dolgoznak a viperák védelmén. A vipera LIFE projekt keretében négyszáz hektáron végeztek gyeprekonstrukciót, mely során sikerült a gyepeket jó állapotba hozni. A viperák otthonát kerítéssel védik a ragadozóktól, és az immáron húsz éve zajló munkának (élőhelykezelés, rekonstrukció, mesterséges szaporítás) köszönhetően az itt élő állomány kezd önfenntartóvá válni – közölte Takács Gábor, a Fertő-Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési szakreferense, a projekt helyi koordinátora.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek