Nem jó hír: július 3. volt az eddigi legforróbb nap a világon a mérések kezdete óta

Az amerikai meteorológiai szolgálat egyik intézményének adatai szerint július 3. volt az eddigi legforróbb nap a világon a mérések kezdete óta.  A globális átlaghőmérséklet július 3-án elérte a 17,01 Celsius-fokot, ami meghaladja a 2016. augusztusában mért 16,92 fokot az amerikai országos környezeti előrejelzési központ (National Centers for Environmental Prediction) adatai alapján, írja az MTI.

Egy ilyen helyen lehet jól átvészelni a meleget - illusztrációForrás: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay

Az Egyesült Államok déli része hetek óta úgynevezett hőkupola alatt szenved, Kínában tartósan magas, 35 fok fölötti nappali hőmérsékleteket mérnek, Észak-Afrikában a meleg megközelítette az 50 fokot. A Déli-sarkvidéken, ahol most tél van, szintén időjárási anomáliákról számoltak be: nemrég a Galindez-szigeti ukrán Verandszkij antarktiszi kutatóállomás munkatársai 8,7 fokot mértek, ami új melegrekordot jelent.

A tudósok szerint a rekordok a klímaváltozás és az El Nino légköri jelenség erősödésének számlájára írhatók.

"Sajnos úgy tűnik, ez csak az első az új rekordok sorában idén, mivel a növekvő szén-dioxid-kibocsátás és az erősödő El Nino újabb magasságokba löki a hőmérsékletet" - írta közleményében Zeke Hausfather, az amerikai Berkeley Earth kutatóintézet tudósa.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek