Horvátországban ezeken a helyeken a legmelegebb a tenger

A világ egyik legtisztább vizének tartják az Adriai-tengert Horvátországban. A horvátok hosszú partvonalat tudhatnak magukénak, ami azt jelenti, hogy partszakaszonként eltérő a víz hőmérséklete.
Annak, akinek fontos, hogy ne hideg tengervízben fürdőzzön, mert gyerekkel utazik, vagy nem szívesen úszik be a hideg tengervízbe, annak eláruljuk, hol érdemes a hullámok közé merészkednie.

A croatiaweek.com cikke szerint a Daily Vecernji című lap a helyi meteorológiai intézet segítségével nekiállt, hogy kiderítse melyek voltak a Horvátországban a történelem során mért legmagasabb hőmérsékletek. Ezek az adatok nagyban segítenek abban, hogy lássuk, merre érdemes fürdőzni. Nyáron a tenger hőmérsékletét naponta háromszor mérik - speciális hőmérővel. A hőmérséklet mérése reggel 8 órakor, 15 órakor és 22 órakor történik. Mennyire melegszik tehát az Adriai-tenger Horvátországban, és melyik része a legmelegebb? Lássuk!

1. Rab – 29.5 C° (Valaha mért legmelegebb hőmérséklet: 2015..07.21.)

Rab felülnézetbőlForrás: Shutterstock / Készítette: NikolaR

2. Pula – 29.2 C° (2015.07.23.)

Pula mesés tengerpartjaForrás: Zenn Maar/Zenn's Foto www.zennsfoto.de/Zenn Maar

3.Lastovo – 29.1 C° (2015.07.21.)

Lastovo egy kikötőjeForrás: Shutterstock/Wiktor Hasel

4. Šibenik – 29.0 C° (2012.07.12.)

Šibeniki kilátás a kőablakon átForrás: Shutterstock / Készítette: xbrchx

5. Komiža – 28.9 C° (2012.07.15.)
6. Sv. Ivan na pučini28.8 C° (2010.07.02)
7. Cres – 28.7 C° (2015.07.23.)

A Cres-sziget madártávlatbólForrás: wikipédia / készítette: Sl-Ziga

8. Split – 28.7 C° (2016.07.31.)

Split környéki füdőzőhely, ahol mesések a színekForrás: shutterstock_

9. Krk – 28.5 C° (2013.06.20.)

Légi felvétel a Krk-szigetrőlForrás: Shutterstock / Készítette: Nykonchuk Oleksii

10. Rabac – 28.0 C° (2015.07.22.)

Rabac a legjobb horvát szállodával büszkélkedhetForrás: Pixabay / Készítette: Walter Kärcher

11. Hvar – 28.0 C° (2015.08.15.)

Hvar is a magyarok egyik kedvenc üdülőhelyeForrás: Shutterstock / Készítette: DaLiu

Egyes részeken a tenger gyönyörű kéksége annak köszönhető, hogy ott nagyon magas a tenger sótartalma, ezért nem tudnak benne megtelepedni a különböző planktonok, így bizonyos részeken akár 70 méter mélységig is leláthatunk.

Horvátország a búvárok paradicsoma isForrás: Marjan Radovic

A fürdővíz minőségének ellenőrzéséről szóló jelentések szerint Európában a fürdőhelyek 85 százaléka "kiváló" minősítést kapott a víz tisztasága tekintetében, beleértve Horvátországot is, amely a legjobbak között szerepel ezen a téren. A helyiek azonban továbbra is felhívják a figyelmet a tenger tisztaságának megőrzésére, nem véletlenül. Ahogy egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, azért hosszútávon arrafelé sem éppen rózsás a helyzet. A turisztikai tevékenységek az éghajlatváltozással együtt gyakorolják a legnagyobb nyomást az Adriai-tengerre.

Turistaszállító hajó Split és Brač-szigete közöttForrás: Shutterstock / Készítette: Viliam.M

A szennyvízzel és az intenzív mezőgazdasági tevékenységgel nagy mennyiségű káros anyag juthat a tengerbe, amely a táplálékláncon keresztül halmozódik fel a tengeri élőlényekben. Közvetlen veszélyt jelentenek továbbá az ellenőrizetlen partmenti építkezések is. Emellett a műanyag és egyéb hulladék egyre nagyobb probléma, és hosszú távon hatással lehet a tengeri élővilág minőségére és az emberek egészségére. Az odafigyelés így egyéni és kormányszinten is rendkívül fontos.

Mi, akik arra turistáskodunk, annyit tehetünk, hogy a hulladékot maradéktalanul eltakarítjuk magunk után a megfelelő helyre, hogy ne csak mi, hanem a következő generációk is élvezhessék az Adria színpompás vízét.
(Címlapkép: Zoran Jelača / CNTB)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek