A bécsiek megint kitaláltak valami újat: zöldségeket termesztenek a temetőkben

Két bécsi temetőben is közösségi kertet alakítanak ki az egyelőre nem használt területeken. A parcellák bérlőit szakértők segítik a biozöldségek termesztésében. A projekt célja, hogy hasznosítsák az értékes zöldterületeket és hozzájáruljanak a biodiverzitáshoz.

Zöldségágyás – hamarosan már a bécsi temetőkben is - illusztrációForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Irina Fischer/Shutterstock. No use without permission./Irina Fischer

Az osztrák főváros lakói számára a temető nem csak az emlékezés helye, hanem sokan járnak pihenni, feltöltődni is a város betondzsungelében üde színfoltot jelentő sírkertekbe. Egy új szolgáltatás keretében pedig akár már kertészkedhetnek is azok, akik a 46 bécsi temető valamelyikében sírhellyel rendelkeznek.

A közösségi kerteket egyelőre a Bécsi Központi Temetőben és a meidlingi Friedhof Südwestben alakították ki egy-egy összefüggő területen, ahol nincsenek sírok.

A parcellák 24 négyzetméteresek, a bérlők május elején kezdhetik a művelésüket. Induláskor nyolc különböző biopalántát biztosítanak számukra, majd menet közben még további négyféle zöldségpalántát kapnak. A hobbikertészeket a közösségi kertek üzemeltetésében nagy gyakorlattal rendelkező fiatal bécsi vállalkozás, az Ackerhelden segíti – hasznos tanácsokkal, szerszámokkal, de szükség esetén a lapátot is kiveszik a kezükből.

Sokan járnak ki a temetőkbe feltöltődni, ők hamarosan már kertészkedhetnek is - illusztrációForrás: Shutterstock, Wikipedia

A parcellák bérleti díja évi 139 euró, ami magában foglalja többek között a talaj előkészítését, a palántákat, a szerszámokat és a tanácsadást is. Így akár kezdő kertészek is belevághatnak a bio-zöldségtermesztésbe.

Bécsben egyébként egyre népszerűbb a közösségi kertészkedés, a temetővel szomszédos simmeringi telken pédául már tavaly ősszel lefoglalták az összes közösségi parcellát. Az új kiskertek ráadásul hozzájárulnak a biodiverzitáshoz és javítják a város levegőjét – írja a lakaskultura.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek