A gourmet vásároktól a legkülönlegesebb jubileumokig - Ezekkel az újdonságokkal vár Bécs

Bécs múzeumai 2023-ban a világkiállítás jubileumára fókuszálnak; ennek az eseménynek a jegyében rendezvénysorozat indul a Bécsi Műszaki Múzeumban, sok évnyi felújítás után pedig idén újra megnyit a Bécs Múzeum. Megannyi nagy multú borászat borkóstolókkal készül májusban, és az asztalokra is regionális finomságok kerülnek a gasztro fesztiválokon. A következőkben májusig bezárólag tekintünk egy kicsit a dolgok elébe.

Amint említettük, ebben az évben Bécs teljesen kimaxolja a 1873-as bécsi világkiállításban rejlő lehetőségeket. A rendezvénysorozat május 2-án veszi kezdetét a Bécsi Műszaki Múzeumban (TMW), méghozzá a Women at Work – 150 Jahre Frauenpavillon der Wiener Weltausstellung (Nők munkában – 150 éve rendezték a női pavilont a bécsi világkiállításon) című kiállítással.

Forrás: ©TMW

Ez az interaktív tárlat a bécsi világkiállítás egyik sajátosságát, vagyis a „női pavilont" járja körbe. A pavilon érdekessége, hogy ezen a világkiállításon állították a figyelem középpontjába a női munkavállalókat, és a női ipart, világszinten első ízben. A pavilonban bemutattak olyan nőknek szánt szakmai területeket, amelyek a 19. században a nagy iparosodás során keletkeztek. Aki tehát ellátogat a TMW-be májustól, az nem csak egy kiállítást láthat, hanem az 1870-es évek korrajzát is.

A művészeti iránynál maradva májusban még megnézhetünk egy igazán szép kiállítást az Alsó Belvedere termeiben, ahol a kurátorok azt mutatják meg milyen festők és irányzatok hatottak Gustav Klimt műveire. Megsúgjuk, van Gogh is köztük volt. Az összehasonlító tárlatot május 29-ig csodálhatjuk meg.

A Belvedere kastélyparkjábanForrás: Dimitry Anikin / Unsplash

A következő két esemény már későbbi időpont, de mivel szorosan kapcsolódik a világkiállítás rendezvénysorozathoz, ezért említés szintjén nem maradhat ki. Az egyik egy különleges tárlat, ami június 7-én nyílik meg a MAK – Iparművészeti Múzeumban. A Glanz und Glamour. 200 Jahre Lobmeyr (Pompa és csillogás. 200 éves a Lobmeyr) című kiállítás a J. & L. Lobmeyr, a kristályüveget és különleges csillárokat gyártó hagyományos bécsi manufaktúra luxusvilágba enged bepillantást. A cég repertoárja a világkiállítás részét képezte, és idén a saját fennállásának 200 éves jubileumát is ünnepli. 

A másik várva várt pillanat pedig decemberben lesz. Ekkor nyit majd meg újra a Bécs Múzeum (Wien Museum), ahol évek óta átépítési és bővítési munkák folynak. A Karlsplatzon, a Naschmarkttól és a Szecessziós háztól nem messze található múzeum egy hatalmas és sokrétű gyűjteménynek ad otthont, melynek rendszerezését és bővítését már a bécsi világkiállítás előtt megkezdték.

Húsvétra hangolódva, tavaszt köszöntve

Bécsben két héttel a húsvéti hétvége előtt, vagyis március utolsó heteiben egy nagy húsvéti forgatag veszi kezdetét. A legszebb tereken piacok rendezkednek be, ahol húsvéti művészeti alkotásokat, kézművestermékeket, finom ételeket és italokat lehet vásárolni. A piacok nagyjából április 10-11-ig tartanak nyitva. A Visitingvienna.com oldal javaslata szerint, a sok helyszín közül a Schönbrunni kastély udvarát ne hagyjuk ki, mert itt szervezik az egyik legszebb és legjobb húsvéti piacot, de az Am Hof és a Freyung piacok is jók, illetve gyorsabban elérhetők.

Szintén március végén tartják a Stájer Tavaszi Fesztivált. A legkiválóbb stájerországi termékek, borok és tökmagkészítmények március 30-tól április 2-ig lepik el Bécs belvárosát. Közben pedig még egy másik két napos gasztrofesztivál is kezdetét veszi. A mit alles elnevezésű kulináris összejövetel a járvány miatt egy ideig szünetelt, de most újra várja majd a látogatókat március 31-től április 1-ig.

A Kahlenberg hegy a Bécsi-erdő területénForrás: johann gumilar-wien/J.Gumilar@Gmx.Net

A programokon túl a császár város szép parkokkal, csendes zugokkal is várja a látogatókat. Tavasszal pedig már bimbódzó virágokkal, rügyező fákkal is. Ha tehát van egy kis szabadidőnk, és nem az a cél, hogy fel-le sétálgassunk a Mariahilfestrassen, vagy sokadjára eltévedjünk a Természettudományi Múzeumban, akkor látogassuk meg inkább a Bécsi-erdőt, mely egy 45 km hosszú és 20-30 km széles, sűrű erdővel borított terület. Bécs egyik kedvelt turisztikai központja. A Stadtpark szintén ajánlott, bár a centrumban van, a kapuján átlépve mégis egy zöld világba csöppenünk. A Prater park pedig egy 11 km hosszú körutat rejt magában, így indulás előtt vagy megérkezés után már várnak is ránk a helyes kávézók és éttermek.

Sör, bor, áldomás

Felsorolni is nehéz mennyi boros, sörös és kulináris rendezvény és kampány indul el tavasszal Bécsben. De azért egy-kettőt kiválasztottunk közülük, amikre mi is szívesen elmennénk. Ilyen például a kétnapos Kézműves Sör Fesztivál, amit április 14-15-én tartanak. A rendezvényre több tucat bécsi és osztrák, illetve külföldi sörfőzde bejelentkezett már, így lesz miből válogatni és kóstolni. 

A város tulajdonában lévő Cobenzl pincészetnek - kóstoltunk már tőlük borokat, és nagyon finomak voltak - május közepén vam egy ingyenes nyílt napja (2022-ben május 14. volt), mikor vezetéssel végig lehet menni a pincészet termein. 

Sör és bor után zárjuk a sort egy kis ginnel. A Bécsi Gin Fesztivált idén május 12-én és 13-án tartják a Semperdepot területén, mely a budapesti Hungexpora hasonlít. A rendezvény érdekessége, hogy a legnagyobb gin márkák is ellátogatnak ide, és amint a fenti képen is látszik, egészen különleges módon mutatják be a közönségnek az új ízeket. 

Források: www.wien.info; www.visitingvienna.com

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek