Rendkívüli újdonság: Íme a műfa, ami megköti a szén-dioxidot is

Újabb mérföldkő a környezettudatos építkezés történetlben, ugyanis a Rice Egyetem tudósai létrehoztak egy fenntartható, környezetbarát műfát, amely képes a szén-dioxidot is megkötni – adta hírül a Köpönyeg.hu cikke.

A műfa, ami képes a szén-dioxidot is megkötniForrás: Köpönyeg/Gustavo Raskosky/Rice University

Egy fenntartható város alapanyaga a fa, de gondoljunk csak bele, hogy egy egész várost fából felépíteni elképesztő ütemű kitermeléssel járna, ami pedig már most, a beton és acél korában is túlzó, és komolyan hozzájárul a klímakatasztrófa alakulásához.

Természetesen már szép számmal vannak ma is környezetbarát és fenntartható műfák, de a Rice Egyetem tudósai most egy kicsit tovább vitték a dolgot, ami akár komoly szemléletváltáshoz is vezethet.

Hosszabb távon környezettudatos megoldás lehetForrás: Köpönyeg/Gustavo Raskosky-Rice University

Megalkottak ugyanis egy olyan műfát, mely struktúrájában erősen hasonlít a természetes fára, sőt, az anyag kezelésének következtében képes a szén-dioxidot is megkötni. Ráadásul minél nagyobb mennyiségben teszi azt, az anyag annál erősebbé válik. Mindemellett a gyártása a mostani technológiával is megoldható, és környezetterhelés szempontjából is igen jól áll - persze messze nem annyira, mint az igazi fa, de hosszabb távon környezettudatosabb megoldást jelenthet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek