Áfonyabokrok és szőlőtőkék a belvárosban? Ez az ehető város koncepció

Mit szólnánk hozzá, ha a Szent István bazilika mellett nem csak néhány platánfa, hanem egy komplett gyümölcsös nőne, áfonya- és szederbokrokkal, szőlőtőkékkel, alma- és cseresznyefákkal? A belvárosban jártunkban pedig akár szüretelhetnénk is belőle, hogy beszerezzük a napi gyümölcsadagunk. Valami ilyesmivel kísérletezne a belgiumi Mechelen városa, derül ki a themayor.eu cikkéből.

Mechelen főtere a Szent Rumbold-székesegyházzal; valahol itt kapna helyet a gyümölcsösForrás: Sander-photography/Shutterstock

Az elképzelés először 2021-ben vetődött fel négy klímaszervezet, a Velt, a Klimaan, a Citamine és a Natuurpunt, valamint a Funky Jungle étteremnek köszönhetően, mostanra pedig már a Greenpeace is az ötlet mögé állt.

A projekt célja a Szent Rumbold-székesegyház (Sint-Romboutskathedraal) melletti kis terület zöldítése. A csoport azonban nem csak egyszerű díszfákat ültetne, hanem erdei gyümölcsöket termő bokrokat, szőlőtőkéket és almafákat is, sőt, gyógynövények is helyet kapnának a templom melletti zöldterületen.

Az ötletgazdák szándéka, hogy a viszonylag érdektelen városi teret egy nyüzsgő, utcabútorokkal és kertekkel díszített nyilvános térré alakítsák át, ahol a környező éttermek, sőt a járókelők is akár be is szerezhetik az ebédhez szükséges hozzávalók egy részét. Ez pedig lerövidítené az élelmiszer-termesztés és a fogyasztás közötti távolságot, ami a városok fenntarthatóbbá tételéért folytatott küzdelem egy fontos pontja. Ugyanakkor a helyi fauna regenerálódását is elősegítené, mivel számos rovar, kisemlős és madár talál otthont és táplálékot a gyógynövények és a gyümölcsfák között, írja az újság. Arról azonban nem tesz említést a themayor.eu cikke, hogy ki gondozná a kertet, és hogy ingyen, vagy pénzért lehetne szüretelni a termésekből.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek