Nógrád apró gyöngyszeme: Alsópetény és elbűvölő lakói

Nógrád megyében, a Cserhát dimbes-dombos lankái között bújik meg egy aprócska település, Alsópetény, aminek a lakói összefogtak, hogy megmutassák, kis falujuk a világ közepe. Igazi mennyország ez a hely azok számára, akik szeretnének lelassulni, értékelik az autentikus élményeket, és fontos számukra a fenntarthatóság. Történelmi kastély, rózsaszirmokból készült helyi termékek, szarvasgomba-fesztivál és még megannyi érdekesség várja az látogatókat Budapesttől 50 kilométerre.

Hogy mi mindent tud nyújtani a látogatóknak ez a kis falu, azzal a Hungexpo Utazás kiállításán március 24-én rendezett Egészségturizmus konferencián ismerkedhettünk meg, ahol Aranyossy Mihály turisztikai szakértő mesélt Alsópetény összefogásáról a fenntarthatóság összefüggésében. 

A Rózsavilág, ahol rózsaszirmokból készült ételeket, italokat és ápoló kencéket vásárolhatunkForrás: rozsavilag.hu

Aki a történelemben járatos, talán már hallhatta a falu nevét: itt írta ugyanis a 16. századi jogtudós Werbőczy István a híres Hármaskönyvet (Tripartitumot), mely évszázadokon át a nemesség jogforrása volt. A település Budapesttől 45 km-re, Nógrád megye székhelyétől, Salgótarjántól pedig 89 kilométerre található. Mindössze 585 lakója van, akik Aranyossy szerint egytől egyig elbűvölő emberek, és minden egyes alsópetényi ház falai mögött valamilyen legendás helyi kezdeményezés bújik meg.

Mi mindent találunk Alsópetényben?

A város leghíresebb látnivalója az 1750 körül épült barokk stílusú Prónay-kastély, amely 1945 után hosszú ideig romosan állt. 2009-ben vásárolta meg jelenlegi tulajdonosa, aki felújította,  2011 májusától pedig már rendezvényhelyszínként üzemel. A kastélyban prémium szálláshely is található: fürdőház, baldachinos ágy, tóra néző ablak, térben álló fürdőkád várja a nászutasokat, illetve bárkit, aki exkluzív környezetben szeretne kikapcsolódni.

Az alsópetényi Prónay-kastélyForrás: Prónay-kastély Alsópetény/Facebook

A kastély üzemeltetői korszerű technikák alkalmazásával igyekeznek szem előtt tartani a fenntarthatóság szempontjait. A csapadékvizet összegyűjtik, és a kert locsolásához használják fel, az üveg vagy műanyag palackok vásárlása helyett saját palackozású szűrt vizet használnak, kihasználják a földhő adta lehetőségeket, és napelemparkjuk is van. A tulajdonos házaspár érzékeny arra is, hogy a település közössége valamilyen módon részesüljön a kastéy eleganciájából és az általa biztosított lehetőségekből. Így minden évben helyet adnak az adventi Petényke-vásárnak, a tavaszi vásárnak és a katolikus bálnak is. Ez utóbbi jótékonysági célja legutóbb a templomhoz vezető lépcső megújítása volt.

Prónay-kastély 60 négyzetméteres lakosztályaForrás: Prónay-kastély Alsópetény/Facebook

A Kéktúra keresztülhalad a falun, ami így kiváló megállója lehet az úton levőknek. A falu főutcájában, a régi mészáros házából alakította ki Betty Káli rózsatermesztő a Rózsavilágot, ahol a rózsa szirmaiból készült különleges ételeket, italokat, testet-lelket ápoló szereket vásárolhatunk.

Alsópetény minden házának falai mögött valamilyen legendás helyi kezdeményezés bújik megForrás: rozsavilag.hu

Vannak például rózsaszirmokból készült olajok, kávébalzsam és rózsa-dzsem is. A helyszín emellett rendezvényeknek is helyet ad, hamarosan pedig egy természetközeli, glamping stílusú szálláshely is készül. A Rózsavilág egyik missziója, hogy újra divatba hozza a rózsahasználat több ezer éves tudását, és hogy vidéken élő nőknek nyújtson munkalehetőségeket, akik otthon, a család mellett is bekapcsolódhatnak a munkába.

A Rózsavilág termékeiForrás: Rózsavilág/Facebook

De itt nem ér véget a település nyújtotta érdekességek sora! Aranyossy az erotikus és izgalmas történeteket rejtő Menyecske-házról, és egy helyi szarvasgombászról is beszélt, aki kiképzett kutyákkal keresteti a gasztronómiai különlegességet az Alsópetény körüli erdőkben.

Egynapos program

Ha szeretnénk részesülni mindezekből az élményekből, akkor érdemes figyelni a Legendás helyek, helyi legendák nevű szervezet Facebook-oldalát, amelynek Aranyossy az egyik vezetője. Ők rendszeresen szerveznek egynapos kirándulásokat a faluba, amelyeknek fontos része a helyiek történeteivel és legendáival való ismerkedés. A program egy egy órás helytörténeti sétával kezdődik, amelyet a kastély meglátogatása követ. Egy igazi bakancsos, emelkedőkkel teli erdei túra is a nap része. A helyi természeti és kulturális értékek, közösségek tiszeteletben tartását a program szervezői a látogatóktól is elvárják: a résztvevőket arra kérik, hogy szemetüket ne az erdőben, de még csak ne is Alsópetényben dobják el, hanem tegyék vissza a táskájukba, és vigyék haza magukkal.

Nepomuki Szent János szobraForrás: rozsavilag.hu

Egy kis teaser a programból: a homokkőből készült Nepomuki Szent János szobor előtt 10 percben hallhatunk arról, hogy a 14. században élt cseh pap hogyan lett mártír és szent, hogyan jelenik meg tisztelete Alsópetényben, mindennek pedig mi köze az előbb említett Menyecske-házhoz.

A Rózsavilágban költők, írók, asztrológusok jelennek meg egész évbenForrás: Rózsavilág/Facebook

És hogy mi minden várható még az évben? Júniustól a Művészetek Völgyéhez hasonló nyitott porták programot terveznek indítani, októberben lesz szarvasgombafesztivál, decemberben adventi vásár, a Rózsavilágban pedig költők, írók, asztrológusok jelennek majd meg egész évben.

(Címlapkép forrása: Rózsavilág/Facebook)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek