Kétmillió facsemetét ültetettek el idén a főváros környéki erdőkben

A főváros környéki állami erdők kezelője, a Pilisi Parkerdő több mint kétmillió facsemetét ültetett idén, és több száz hektáron végzett erdőmegújítás és erdőtelepítés keretében csemeteültetési és magvetési munkálatokat – írja az MTI, a társaság közleményére hivatkozva.

Faültetés (illusztráció)Forrás: Nature_Design / 20 images/Pixabay

Az idei erdőszerkezet-átalakítások, erdőfelújítások és erdőtelepítések során több mint 930 ezer csemetét ültetett a parkerdő, valamint 21 tonna makkot (tölgy és cser) - is elvetett. Emellett mintegy 2600 hektáron teljesítette a folyamatos erdőápolással kapcsolatos feladatokat.

Az idős erdők megújítása érdekében 240 hektáron végeztek csemeteültetést vagy makkvetést, amiből 105 hektáron erdőszerkezet-átalakítás is történt: idegenhonos – például akác vagy feketefenyő – állományok helyére őshonos fafajokat, jellemzően kocsánytalan tölgyet, csertölgyet, hazai nyárfajokat és más elegyfafajokat ültetett a társaság.

Csemeték a Beliczay-szigetenForrás: Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdő ezen kívül a saját területén 20 hektárral növelte az erdők területét új erdőtelepítéssel. Ezt egészítették ki az idegen területen, megbízások alapján végzett erdőtelepítések és fásítások. Gödön például csaknem háromszázezer, Pápán majdnem negyvenezer, Budapesten a Nemeskéri úton húszezer darab csemetét ültetett a Parkerdő.

Pilisi ParkerdőForrás: Pilisi Parkerdő

Az összegzésben azt is megemlítették, hogy a társaság részt vállalt a "VárosFa" elnevezésű településfásítási programban, amelyben tizenhét településen majdnem ezer sorfát ültetett el a települések önkormányzataival együtt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek