Ezek a világ legzöldebb egyetemei, három magyar is van köztük

A brit Quacquarelli Symonds (QS) vállalat, amely 1990-es megalakulása óta a világ felsőoktatási intézményeinek elemzésére szakosodott, idén először állította össze azt a zöld egyetemi világranglistát, melynek végül 3 magyar szereplője is lett. A listán egyébként 700 oktatási intézmény kapott helyet. 

Berkeley, University of CaliforniaForrás: ©Z_chemist (Instagram) / UC Berkeley / FB

A QS World University Rankings: Sustainability 2023 névre hallgató fenntarthatósági egyetemi ranglistát mintegy 20 ország szakértőinek a bevonásával készítették el, és 8 fenntarthatósági szempont szerint vizsgálták az intézményeket. 

A Környezeti hatás kategória 3 teljesítménymutatóból állt: fenntartható intézmények, fenntartható oktatás és fenntartható kutatás. A Társadalmi hatás kategória 5 mutatót vett figyelembe: egyenlőség, tudáscsere, az oktatás hatása, a foglalkoztatás és a lehetőségek, valamint az életminőség.

A listán szereplő első 100 egyetem közül 29 az Egyesült Államokban található, 20 az Egyesült Királyságban, 13 Ausztráliából, 9 intézmény Kanadából, 3 Svédországból, 3 Hollandiából és 3 Olaszországból képviseltette magát - írta a QS közleménye.

Treviot Row, a világ legrégebbi egyetemi klubházaForrás: University of Edinburgh / CC BY-SA 3.0
A világ 10 legzöldebb egyeteme

A Kaliforniai Egyetem, Berkeley (UCB) végzett az első helyen, maximális 100-as pontszámmal mind a környezeti, mind a társadalmi kategóriában. A második és harmadik helyet a Torontói Egyetem (94,9) és a British Columbia Egyetem (94,5) szerezte meg. Az Edinburgh-i Egyetem lett a negyedik, míg az Új-Dél-Walesi Egyetem (UNSW) és a Sydney-i Egyetem az ötödik helyen osztoznak. A Tokiói Egyetem a hetedik lett, a Pennsylvaniai Egyetem és a Yale Egyetem pedig a nyolcadik és a kilencedik helyen végzett. A Tokiói Egyetem kapta a második legmagasabb pontszámot a környezeti hatások tekintetében összességében. A 10. helyezést az Aucklandi Egyetem érte el, 85,1 összpontszámmal.

Amint már említettük, hazánk is képviselteti magát a fenntarthatósági világranglistán, méghozzá három magyar egyetemmel. A világ legzöldebb egyetemei közé beválasztották a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, a Szegedi Tudományegyetemet, valamint az ELTE-t is. Mindhárom a középmezőnyben végzett.

Az ELTE többek között a környezettudatos oktatás, a klímavédelmi kutatások támogatása, valamint az elmúlt években hozott környezetbarát intézkedéseknek köszönhetően került fel a listára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek