Kiderült, hogy kik a legnagyobb mikroműanyag-fogyasztók a világon

Egy új tanulmányból kiderült, hogy a kék bálnák naponta mintegy tízmillió mikroműanyag-részecskét is elfogyasztanak, ezzel ők a legnagyobb műanyagszemét-fogyasztók a világon – olvasható a The Guardian oldalán.

A kék bálnák gyomrába naponta tízmillió mikroműanyag-részecske kerül - illusztrációForrás: Shutterstock/Earth Theater

A központi becslések szerint a kék bálnák gyomrában a három-négy hónapos táplálkozási időszakuk alatt több mint egymilliárd részecske köt ki. Az ezalatt elfogyasztott műanyag tömege 230 kilogrammtól négy tonnáig terjedhet. A kutatók szerint az erősen szennyezett területeken – vagy ha a műanyagszennyezés a jövőben tovább növekszik – a bálnák gyomrába napi 150 millió mikroműanyag-részecske kerülhet. Az adatokat Kalifornia tengerparti vizein gyűjtötték, de a tudósok szerint a világ más részei jobban szennyezettek.

A kutatók a sziláscetek közé tartozó kék bálnákat, a közönséges barázdásbálnákat, valamint hosszúszárnyú bálnákat vizsgálták.

A tanulmány szerint a vizsgált fajok által elfogyasztott mikroműanyag-részecskék jelentős része nem a vízben, hanem a megevett planktonokban és halakban található.

A mikroműanyag és a benne lévő mérgező vegyületek károsak lehetnek a bálnák számára, a kutatók jelenleg is vizsgálják, hogy pontosan milyen hatással vannak az egészségükre.

Több millió mikroműanyag úszkál a tengerekben - illusztrációForrás: Shutterstock/Dotted Yeti

A mikroműanyagok a Mount Everest csúcsától az óceánok legmélyéig mindenhol megtalálhatóak. Az emberi szervezetbe az elfogyasztott élelmiszeren és vízen, valamint a belélegzett levegőn keresztül juthatnak be mikroműanyagok. Márciusban kimutatták, hogy ezek a részecskék már az emberi véráramba is bekerültek.
(Címlapkép: Forrás: Shutterstock/ Larina Marina - illusztráció)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek