Ezek a legzöldebb városok Európában 2022-ben

Az Európai Unió átadta éves díjait annak a három városnak, amelyekről úgy ítélte meg, hogy a zöld átállásban az élvonalban járnak. 

Három európaiból ketten városokban élnek, napjaink számos környezeti kihívásának forrását pedig a városok jelentik. Az Európai Unió ezért minden évben díjazza azokat a városokat, amelyek keményen dolgoznak azon, hogy egészségesebb és zöldebb környezetet építsenek lakóik számára, és amelyek inspirációt jelentenek mások számára.

Spanyolország, ValenciaForrás: Razvan Ionut Dragomirescu/Shutterstock

Az idei 2024-re vonatkozó Európa Zöld Fővárosa és Európai Zöld Levél díjakat október 28-án hirdették ki a franciaországi Grenoble-ban tartott ünnepségen.

Mindkét díj a városok már elért zöld eredményei mellett a jövőbeni terveket is értékeli. Évente csak egy Európa Zöld Fővárosa díjat adnak át, míg az Európai Zöld Levél (Green leaf) két kisebb, 20 ezer és 99 ezer közötti lakosú uniós város környezetvédelmi eredményeit ismeri el.

A 2024-es év Európa zöld fővárosának a dél-spanyolországi Valenciát választották, amely a döntőben a szardíniai Cagliarit előzte meg. (2022-ben Grenoble, 2023-ban pedig Tallin viseli majd a címet.

A 800 ezer lakosú Valencia, amely Európa legnagyobb városi parkjával (Turia park) büszkélkedhet, a fenntartható turizmus, a klímasemlegesség, valamint a igazságos és inkluzív zöld átállás terén elért eredményei miatt érdemelte ki a címet. Emellett a levegőminőség javítása és a természeti ökoszisztémák, például a Devesa-dűnék és a vizes élőhelyek helyreállítása iránti elkötelezettségét is bizonyította. Szempont volt az is, hogy a város lakosságának 97%-a a zöld városi területek 300 méteres körzetében él, és hogy lépéseket tesz az egészséges, fenntartható és inkluzív élelmiszertermelés ösztönzése felé, olvasható az Európai Bizottság sajtóközleményében.

Dánia, ElsinoreForrás: Leonid Andronov/Shutterstock

A Green Leaf díjat a dániai Elsinore és Velenje, Szlovénia ötödik legnagyobb városa vehette át.

A dániai Elsinore városa az épületek energetikai felújításának felgyorsításával, távfűtési rendszerek kialakításával mérsékli a jelenlegi energiaválság hatásait. A város az esővíz és a szennyvíz elkülönítése érdekében újjáépítette a szennyvízelvezető rendszert, mindez pedig a víz minőségének a javítását, valamint az éghajlati alkalmazkodás támogatását szolgálja. A polgárok és a helyi vállalkozások is részt vesznek a zöld átállás megvalósításában. 

Szlovénia, VelenjeForrás: Mojpe/Pixabay

A szlovéniai Velenje a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésén dolgozik, miközben új, zöld munkahelyeket teremt. Velenje Szlovénia egyik első városa volt, ahol megvalósították a szelektív hulladékgyűjtést, a hulladékgazdálkodás fejlesztésén pedig azóta is dolgozik. A város szívesen megosztja tapasztalatait a szénbányászatból klímasemleges várossá válásról, írják.

Valencia 600 ezer eurós pénzjutalmat kap, amellyel a fenntarthatóság érdekében hozott intézkedéseket támogatják a 2024-es Európa Zöld Fővárosa év részeként. Az Európai Zöld Levél 2024 nyertesei, Elsinore és Velenje egyenként 200 ezer eurós pénzjutalmat kapnak erőfeszítéseik támogatására.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek