Rendkívül ritka madarat figyeltek meg hazánkban

Egy 17 centiméteres színpompás citrombillegetőt (Motacilla citreola) figyeltek meg a hétvégén madarászok egy Szatymaz környéki bányatavon – olvasható a TEOL oldalán. Az apró madárka megjelenése nagy izgalmat keltett a szakemberek körében.

A színpompás citrombillegető évente egyszer fordul elő hazánkbanForrás: AFP/Saviero Gatto / Biosphoto/Saviero Gatto

A különleges madár Közép-Ázsiában, Kínában, valamint Kelet-Európa északi és középső részén fészkel, és Magyarországon csak évente egyszer fordul elő. Az apró, citromsárga tollazata alapján elnevezett madár az elszáradt gyékényesek között, az iszapon keresgette táplálékát sárga billegetők (Motacilla flava) társaságában.

A citrombillegető hosszútávú vonuló; keleti állományai Indiában, Kína déli részén, a nyugatiak pedig Délnyugat-Ázsiában telelnek. Az 1970-es évektől a faj azonban erőteljesen nyugat felé terjeszkedik, Ukrajnában, Fehéroroszországban, a Baltikumban, sőt Németországban és Finnországban is költ.

Magyarországon először 1989 májusában figyelték meg a Fertő-tó partján. A ritka madár főként ízeltlábúakkal táplálkozik, a fészkét sűrű növényzet közé, gyakran partoldalba vagy a talaj egy kisebb mélyedésébe építi. A fészek készítésében a hím és a tojó is részt vesz, azt a hideg ellen szőrrel vagy tollal bélelik ki. A tojó rendszerint öt-hat tojást rak, a fiókák nevelésébe a hím is besegít.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek