Nemcsak a klímaváltozás miatt olvad az Antarktisz jege

Helyi szinten felgyorsítja a hó olvadását a növekvő kutatói tevékenység és turizmus az Antarktiszon – tárták fel egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatai, amelyekben a Zürichi Egyetem is részt vett, írja az MTI.

antarktiszForrás: Stu Shaw/Shutterstock

Az elmúlt években fokozódott a kutatói tevékenység a Déli-sarkvidéken, de nemcsak tudósok járják az Antarktiszt, hanem évről évre turisták ezrei is. A hajók, repülőgépek, helikopterek és generátorok növekvő használata azzal jár, hogy az Antarktisz egyre jobban elszennyeződik, főleg a fosszilis üzemanyag elégetéséből származó koromrészecskékkel. A koromtól pedig sötétebbé válik a hótakaró, amely jobban felmelegszik és gyorsabban olvad, mint a fehér hótakaró. A kutatók 28, többségében erősen frekventált helyszínen végzett méréseikkel mutatták ki a szennyeződés ilyen hatását.

A Nature Communications című szakfolyóiratban publikált kutatás szerint egy átlagos Antarktisz-látogató 83 tonna többlethó elolvadását okozza a sarkvidéki kontinensen, a turizmus a felelős 4,4 millió tonnányi hó elolvadásáért az Antarktiszi-félszigeten és a környező szigeteken, ahol a legtöbb kutatási és utazási tevékenység zajlik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek