Hogyan vásároljunk egy csomagolásmentes boltban?

Az utóbbi néhány évben a fenntarthatósági elveket, s ezáltal a hulladékcsökkentést követve egyre inkább megszaporodtak a csomagolásmentes boltok. Nemcsak Budapesten találkozhatunk több helyen ilyen boltokkal, de vidéken is egyre szélesebb a választék. Dietetikusunk saját tapasztalataira alapozva mutatja be ezeknek a működését.

Kezdeti kételyeimet felülírta a gyakorlat

Amikor először megjelentek a csomagolásmentes boltok, megmondom őszintén, egy kicsit szkeptikus voltam. Elsősorban amiatt aggódtam, vajon mennyire biztosítható a higiénikus vásárlás akkor, amikor a vásárlók maguk „nyúlnak" kvázi bele a nagyobb mennyiségben kihelyezett élelmiszerbe. Ki vállalja a felelősséget akkor, ha a vásárló által ily módon megvásárolt és hazavitt élelmiszertől bármilyen problémája akad annak, aki fogyaszt belőle.

Forrás: Natalia Deriabina/Shutterstock

Gondolok itt egy kisebb gyomorrontásra, élelmiszerfertőzésre... Ez származhat abból is, hogy a vásárló nem kellő alapossággal mosta el a vásárláshoz használt üveg, műanyag vagy fém tárolóját, vagy akár abból, hogy valaki nem fertőtlenítette kellőképpen a kezét, mielőtt a boltban kihelyezett tárolóhoz nyúlt.

További aggályom abból eredt, hogy a csomagolás híján hogyan fognak a fogyasztók tájékozódni a megvásárolni kívánt nyersanyag, élelmiszer pontos összetételéről, származási helyéről, allergéntartalmáról, tápértékéről, ill. a fogyaszthatósági határidőről. Ezek a kérdések kavarogtak a fejemben, de valószínűleg a hatóságoknak is gondot okoztak. Aztán mégis elmentem az egyik, a lakásomtól sétatávolságra található csomagolásmentes boltba, hogy tegyek egy próbát. Ez annyira jól sikerült, hogy azóta elnyerhetném a törzsvásárlói címet, mivel végül szokásommá vált, hogy havi rendszerességgel (1-2 alkalommal) onnan szerezzem be a konyhai, majd idővel a háztartási alapanyagokat is.

Hogyan működik?

A csomagolásmentes boltokban a saját tároló edényeinkben - ami lehet üveg, műanyag, fém doboz, palack, vászonzsák, szütyő, papírtasak, stb. - tudunk kimérten vásárolni különféle száraz, nedves élelmiszereket, alapanyagokat. Például liszteket, tésztát, kekszet, gabonapelyhet, kész müzlit, granolát, szárazhüvelyeseket, olajos magvakat, fűszereket, teát, kávét, olajat, ecetet. De a legtöbb ilyen boltban kozmetikumokat, háztartási kellékeket, tisztítószereket is találunk, így a folyékony szappan, sampon, balzsam, mosószer, mosogatószer, citromsav, szódabikarbóna, szappan, szilárd sampon, mosható betét, körömkefe, lebomló/komposztálható mosogatószivacs és egyebek is kaphatók. Attól függően, hogy a helyszín milyen adottságú, kenyeret, péksüteményt, tehéntejet, tejtermékeket, növényi italt, tojást, szezonális zöldséget, gyümölcsöt, vagy egyes helyeken akár (szintén) kistermelői felvágottakat is vásárolhatunk.

Forrás: Olesia Bech/Shutterstock

Kedvenceim közé tartozik az a kistermelői tejföl, joghurt és kefir, amelyeket csavaros üvegben tudok megvásárolni, majd a kiürült, kiöblített, megszárított üveget később vissza tudom vinni a boltba, ahol a betétdíjat visszakapom vagy levásárolhatom. Nem számoltam ki, de tetemes mennyiségű műanyag dobozt spóroltam meg ezáltal, illetve azzal is, hogy a többi élelmiszert is a saját üvegeimben, dobozaimban viszek haza.

Otthoni előkészületek

A csomagolásmentes bevásárlás egy újfajta szemléletmód kialakítását igényli. Érdemes időt hagyni, hogy ezt megszokjuk. Idővel egyre tudatosabban és tapasztaltabban indulhatunk útnak. Az eladóktól és a vásárlótársaktól is sok inspirációt gyűjthetünk, ahogy az egyes boltok saját közösségi média felületein is számos tippet kaphatunk. Az első és legfontosabb, hogy már otthon készítsük össze az üres üvegeket, palackokat, műanyag, üveg vagy fém dobozokat, textil szütyőket és szatyrokat, amikbe majd beletöltjük, beleadagoljuk a megvásárolni kívánt alapanyagokat, termékeket. Ezek lehetnek száraz, por, darabos vagy folyékony állagúak, így aszerint válogassuk össze a tárolókat, hogy miket szeretnénk vásárolni. Érdemes mindig betenni néhány plusz darabot is. Hiába van egy részletes bevásárlólistánk (papíron vagy a telefonunkban), mindig jöhet plusz ihlet a helyszínen, hogy még mit lenne jó megvenni.

Persze ezeknek a boltoknak az egyik célja pont az, hogy elkerüljük a felesleges vásárlást, s így az impulzusvásárlást is. Ettől függetlenül időnként mégis akad 1-2 dolog, amire tényleg szükség van, csak lemaradt a listáról.

Nincs más hátra, mint a csilingelő táskánkkal, szatyrunkkal felkeresni egy közeli csomagolásmentes boltot. A csilingelő hangot az üres üvegek adják, erről már könnyen felismerjük majd a hasonló cipőben járó társainkat.

Irány a bolt!

1. A csomagolásmentes boltba lépve az első teendőnk, hogy használjuk a bejárathoz kihelyezett kézfertőtlenítőt!

2. Ezt követően mérjük le (tárázzuk le) a magunkkal vitt tárolókat a bolt mérlegén! A tároló edény súlyát vagy egy öntapadós, vonalkodót tartalmazó matricával tudunk megjelölni, amit a mérleg adagol ki, vagy akad olyan hely is, ahol alkoholos filccel tudjuk ráírni az edényre a kijelzőn megjelenő grammot.

3. Nézzünk szét a boltban, térképezzük fel a kínálatot! Ha nem hoztunk saját szütyőt, dobozt, üveget, ezeket helyben is megvásárolhatjuk. Bár ezt csak egyszer kell megtennünk, mert legközelebb már biztosan nem hagyjuk otthon.

4. Amikor odamegyünk valamelyik pulthoz, polchoz, akkor a száraz áruk esetében az ott található tiszta feliratú szedőeszközökkel (kisebb-nagyobb fém vagy fa kanalakkal, csipeszekkel) szedjünk ki annyit a megfelelő méretű edényünkbe, amennyire szükségünk van! A folyadékoknál (például az olajok, ecet, méz esetében) általában egy csapot kell elforgatni, s úgy tudjuk kinyerni a kívánt mennyiségű alapanyagot. Ilyen esetekben a tárolókon olvasható felirat figyelmeztet arra, hogy ezeket nem grammra, hanem literre számolják. Emiatt nem árt előre megfigyelni, adott esetben előre egyeztetni az eladókkal, hogy az adott palack, üveg milyen térfogatú.

5. Ha végeztünk a vásárlással, akkor vigyünk mindent a pénztárhoz! Van, ahol bevásárló kosárban gyűjthetjük a holmit, máshol már eleve olyan széles a kassza pultja, hogy oda is tudunk menet közben pakolni. Az eladó ekkor a vonalkódon vagy a filccel megjelölt szám segítségével tudja beütni (vagyis levonni) az edényünk súlyát a pénztárnál lemért mennyiségből.

Előnyök és hátrányok

A csomagolásmentes bevásárlás során minőségi, hazai, szezonális élelmiszerekhez és tartós zero waste termékekhez, eszközökhöz juthatunk hozzá, amivel sokat tehetünk a felesleges pazarlás ellen és csökkenthetjük a háztartási hulladék mennyiségét. Emellett egy jó közösséghez is csatlakozhatunk, hiszen a boltban mind az eladókkal, mint a többi vásárlóval kellemes beszélgetéseket indíthatunk, egymásnak adhatunk új ötleteket, inspirációt. A hátránya talán csak annyi, bár nem utolsó szempont, hogy egyes termékek ára sajnos drágább lehet, mint a boltban, csomagoltan vásároltaké. Ennek oka főleg az, hogy nem nagyipari, hanem kistermelői forrásokból származnak, amelyek kisebb mennyiségben tudnak csak termelni, ellenben magas minőségen, ill. adott esetben ökológiai gazdaságokból, így ezekben a termékekben kevesebb a növényvédőszerek és egyéb vegyszerek maradéka is. Cserébe koncentráljunk a hosszú távú hatásokra, előnyökre, amelyeket azzal érünk el, hogy kerüljük a felesleges vásárlást és a felesleges csomagolóanyagokat.

Hosszú lenne felsorolni az összes budapesti és vidéki csomagolásmentes boltot, de itt találtam egy egész jó térképet, ami felsorolja ezeket.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek