1000 nyelven kíván beszélni a Google, ami már az erdőtüzeket is fel tudja fedezni

A Google új mesterségesintelligencia-modellt kíván létrehozni, amelynek segítségével a világon legtöbbek által beszélt 1000 nyelven tervez szolgáltatásokat nyújtani az interneten – jelentette be a kaliforniai vállalat az MTI híre szerint.

Forrás: BigTunaOnline / Shutterstock.com

Az újításra azért van szükség a cég egyik kutatója, Johan Schalkwyk szerint, mert 

világszerte több mint hétezer nyelvet beszélnek, de a keresőmotor csak valamivel több mint 130 nyelven kínálja fordítóprogramját.

Az egyszerű fordítás mellett pedig olyan technológiai vívmányokat is szeretne megvalósítani, amik segítségével nem csak az interneten rendelkezésre álló szövegekkel, hanem videókkal, képekkel és szavakkal is lehet majd dolgozni.

A cég azon is munkálkodik, hogy nagy mennyiségű hangfelvételrészletet gyűjtsön össze a különböző közösségekben, egyebek mellett az olyan nyelvek esetében, amelyeknek nem feltétlenül van írott formája.

A mesterséges intelligencia más irányú fejlesztései révén a Google olyan eszközöket dolgozott már ki, amelyek műholdfelvételek segítségével lehetővé teszik az erdőtüzek felfedezését, és valós idejű megfigyelését. Ezeket az információkat az információtechnológiai óriáscég a Google Map programon, illetve a keresőprogramon teszi elérhetővé, így segítve a veszélyeztetett lakosság figyelmeztetését, illetve a tűzoltókat a tűz továbbterjedésének előrejelzésében és a mentésben.

Ez a szolgáltatás már elérhető az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban és Ausztrália egyes övezeteiben.

Egy másik, 2017-ben indított projekt az esetleges árvizekre figyelmezteti a lakosságot, a segítségével tavaly 155 millió értesítést tudtak küldeni Indiában és Bangladesben 23 millió embernek. A cég november 2-án jelentette be, hogy ezt a szolgáltatást tizennyolc további - dél-amerikai, ázsiai és afrikai - országra terjesztették ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek