Szabadon internetezhetünk külföldön is, csak figyeljük a roamingkeretünket

A díjszabás és roamingkeret ellenőrzésével, odafigyelve, hogy mely hálózatra csatlakozunk, nyugodtan használhatók a mobiltelefonok a külföldi nyaralások alatt is. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) oldalán találtunk egy érthető gyűjtést, mely összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a roamingot illetően.  

Forrás: Shutterstock.com

Mobiltelefonunk külföldi használatát nevezzük roamingnak (barangolásnak), ennek a szolgáltatásnak nincs többletköltsége az EU-tagállamokon belül, de az adatkeretünket mindig ellenőrizzük, mert az elfogyhat.

Érdemes még tudni, hogy a roamingrendelet szabályai csak az időszakos EU-s országokon belüli utazások esetén érvényesek, vagyis arra a rövid időre, amíg egy EU-tagállamban nyaralunk. EU-s roaminghelyzetben akkor vagyunk, amikor egyik tagállamból egy másik tagállamba telefonálunk, pl. amikor a nyaralás helyszínéről hívjuk Magyarországon tartózkodó családtagjainkat, vagy éppen Görögországból az Olaszországban tartózkodó barátunkat.

Ilyen esetben a belföldi kiskereskedelmi áron felül semmilyen többletdíjat nem számíthatnak fel a szolgáltatók a mobilhívások kezdeményezéséért és fogadásáért, az SMS-üzenetek küldéséért és fogadásáért és az adatátviteli szolgáltatásokért sem. Így az előfizetők a legtöbb esetben a belföldön megszokott árakon használhatják a mobiltelefon-szolgáltatásokat az Európai Unió egész területén, valamint Lichtensteinben, Norvégiában, Izlandon és Andorrában - olvasható az nmhh.hu cikkében.

Roaming térképForrás: NMHH.hu

Azt valószínűleg már mind észrevettük, hogy amikor egy másik EU-tagállam területére lépünk, a legtöbb esetben a helyi szolgáltatók SMS-üzenetben személyre szabott díjszabási tájékoztatást küldenek, amely tartalmazza az aktuális roamingdíjakat. Ez a tájékoztatás lemondható, ezért érdemes utazás előtt ellenőrizni a meglétét, illetve igényelni, ha szükségünk van rá, továbbá meggyőződni arról, hogy az előfizetésen aktív-e a roamingszolgáltatás, mert előfordulhat, hogy annak aktiválását külön kérni kell a szolgáltatótól.

Elhagytuk az EU területét?

Figyeljünk arra is, hogy EU-tagállamokon kívül más lehet a díjszabás. Vagyis, ha egy tagállamból EU-n kívüli államba telefonálunk vagy nem EU-tagállamba utazunk, akkor a roamingdíjak EU-s díjzónák díjaitól jóval magasabbak lehetnek.

Figyeljünk a határok közelében!

Mobilunk átválthat a szomszédos ország hálózatára, ami plusz költséget jelenthet. Nem EU-tagállam határának közelében figyeljünk arra, hogy mobiltelefonunk ne váltson át a szomszédos ország hálózatára. Egy időjárás-frissítés 50-60 kB adatforgalmat jelent, ami nagyságrendileg akár 9.500 forintba is kerülhet, pár perc Instagram-használat pedig akár 60 MB forgalmat is jelenthet, amely 100 000 forint feletti összeget fog eredményezni - írja a cikk.

Repülőkön, hajókon is figyeljünk oda!

Ha repülőn vagy hajón utazunk, előfordulhat, hogy szatellit (műholdas) forgalom keletkezik. Ez sok esetben akaratlan kapcsolódást jelent, illetve a forgalmi díj kiugróan magas. Ha tehát útközben, a fedélzeten internet vagy telefon elérhetőséget észlelünk, kapcsoljuk ki azokat, mert általában nem ingyenesek, hanem kiemelkedően magas díjazással járnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek