Fénnyel működő "repülő szőnyeget" alkottak a tudósok

  A Pennsylvaniai Egyetem kutatói különleges felfedezést tettek: vákuumkamrában, LED-lámpák energiájával lebegtettek két apró, fényvisszaverő anyagból (mylarból) készült lemezt. Ez volt az első alkalom, hogy ekkora tárgyat egyedül a fény segítségével sikerült levitációra bírni.

  Abban ugyanakkor nem reménykedhetünk, hogy hamarosan mint afféle repülő szőnyegen utazhatunk hasonló eszközökön, a tudósok ugyanis a Föld mezoszférájának, vagyis a légkör magasan fekvő, igencsak nehezen tanulmányozható régiójának kutatására szeretnék majd használni a találmányt.

  Mint Igor Bargatin, az egyetem gépészmérnök professzora elmondta, jelenleg csak rakéták segítségével gyűjthető információ erről a rétegről, de azok is csak néhány percig tudnak ott tartózkodni. Ezzel az áttöréssel viszont talán olyan repülési rendszer fejleszthető, amely apró érzékelőket szállít a mezoszférába.

  Az Endeavour űrrepülőgép a mezoszféra felettForrás: NASA/Crew of Expedition 22/spaceflight.nasa.gov/commons.wikimedia.org

  A technológia a NASA érdeklődését is felkeltette, az űrügynökség a Mars-kutatásban venné hasznát, mert a Vörös Bolygó légkörében a nyomás hasonló ahhoz, amilyen a Föld mezoszférájában van, így az apró, fényenergiával működő alkalmatosság segíthet a hőmérsékleti és légkör-összetételi adatok gyűjtésében - derül ki a futurism.com cikkéből.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!