A szlovák Koseca (Kasza) település hatóságai több mint 10 éve próbálták meggyőzni a lakosokat a megfelelő hulladékgazdálkodás és a szelektív gyűjtés előnyeiről, és erőfeszítéseiket végül 2019-ben koronázta siker, amikor olyan hulladékkezelési rendszert vezettek be, amelyért idén Innovation in Politics (Politikai innováció) díjat is kaptak digitalizáció kategóriában - derül ki a themayor.eu cikkéből.

  A kép illusztrációForrás: PhotoByToR/shutterstock.com

  2019-től minden háztartás egyedi QR-kódokkal ellátott matricákat kap, amelyeket a kidobott szemeteszsákokra ragaszthatnak fel. Ugyanakkor minden kuka saját elektronikus chippel rendelkezik, amellyel beolvashatók az említett QR kódok.

  Így a hatóságok és a háztartások is nyomon követhetik, hogy mennyi hulladék keletkezik, és hogy ebből mennyi a szelektíven gyűjtött. A felelős hulladékgazdálkodásért cserébe az önkormányzat kedvezményt ad az egyes háztartások hulladékgyűjtési díjából annak alapján, hogy mennyire sikerült szétválogatniuk a szemetet. A település lakosai így fenntarthatóbban gondolkodnak, és környezetbarátabb életmódot folytatnak. A többi nyertes a díj oldalán látható.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!