Remek ötlettel vették rá egy szlovák falu lakosait a szelektív hulladékgyűjtésre

A szlovák Koseca (Kasza) település hatóságai több mint 10 éven keresztül próbálták meggyőzni a lakosokat a megfelelő hulladékgazdálkodás és a szelektív gyűjtés előnyeiről, és erőfeszítéseiket végül 2019-ben koronázta siker, amikor olyan hulladékkezelési rendszert vezettek be, amelyért idén Innovation in Politics (Politikai innováció) díjat is kaptak digitalizáció kategóriában - derül ki a themayor.eu cikkéből.

A kép illusztrációForrás: PhotoByToR/shutterstock.com

2019-től minden háztartás egyedi QR-kódokkal ellátott matricákat kap, amelyeket a kidobott szemeteszsákokra ragaszthatnak fel. Ugyanakkor minden kuka saját elektronikus chippel rendelkezik, amellyel beolvashatók az említett QR kódok.

Így a hatóságok és az egyes háztartások is nyomon követhetik, hogy mennyi hulladék keletkezik, és hogy ebből mennyi a szelektíven gyűjtött. A felelős hulladékgazdálkodásért cserébe az önkormányzat kedvezményt ad az egyes háztartásoknak a hulladékgyűjtési díjból annak alapján, hogy mennyire sikerült szétválogatniuk a szemetet. A település lakosai így fenntarthatóbban gondolkodnak, és környezetbarátabb életmódot folytatnak. A többi nyertes a díj oldalán látható.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek