Ilyen esztétikusnak még sosem látta az óceánokba dobott szemetet

  A brit fotóművész, Mandy Barker és egy velencei kutatóintézet közreműködésével óceánokban talált műanyaghulladékokról készült fotókból nyílik kiállítás egy velencei galériában - tudtuk meg a Domuswebtől.

  Barker tudósokkal együttműködésben hozza létre alkotásait. Fotói ellentmondásosak: esztétikai szempontból vonzónak mutatják be a különféle műanyagokat a vízben, mintha annak természetes részei lennének, de mégis az ökológiai katasztrófáról beszélnek. A képeken halászhálók maradványai, különféle műanyag rostok aggasztó természetességgel veszik át az óceánok élővilágának helyét.

  A képek tanúsága és a főként nőkből álló Institute of Marine Sciences, CNR - National Research Council nevű kutatóintézet szerint a halászok által véletlenül vagy szándékosan a tengerbe dobott halászfelszerelések a tengerfenéken jelen lévő műanyagtörmelék nagy százalékát képviselik.

  Ezért a CNR kidolgozott egy projektet, amiben a tengerfenéken lévő hálókat monitorozzák, hogy összegyűjtsék, és olcsó tengeri üzemanyagot készítsenek belőle. 2019 óta két helyszínt figyelnek aktívan az Adriai-tenger északi részén: a velencei lagúnát, valamint a horvátországi Cres és Lošinj szigetcsoport területét. A kiálítás célja, hogy cselekvésre ösztönözzön, és hogy hozzájáruljon a körkörös gazdaság kialakításához.

  Műanyagszennyezés (illusztráció)sergeitokmakov / 1709 images/pixabay
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek