Üzenettel bíró szélturbinákat tervez egy cég

A prototype 2030 nevű cég két projekten keresztül mutatja be, hogy a formatervezés is fontos szerepet játszhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben - adja hírül a designboom.com. A „szélszavak" elnevezésű terveik során a szélturbinák esztétikáját és akusztikai tulajdonságait gondolják újra, hogy a turbinák a tájat ne elcsúfítsák, hanem éppenhogy vizuális értéket adjanak hozzá.

Future - JövőForrás: prototype2030.org

A turbinák felszerelését a hidak építéséhez hasonlítják, melyek során komoly versenyek és konzultációk, valamint a lakosság bevonása biztosítja, hogy esztétikailag is a legjobb megoldás szülessen. A prototype 2030 úgy véli, nem kellene másként eljárni a fenntartható energiával kapcsolatos létesítmények esetében sem.

A szélszavakban így az egyes turbinák betűket formáznak azt sugallva, hogy a szélerőműveket úgy kell megtervezni, hogy azok szó szerint valamit jelentsenek az embereknek, vagyis szóljanak hozzájuk. Ezek a fejlesztések javíthatnak a szélturbinák megítélésén, bár valószínűleg nem szüntetik meg a közelükben élők minden aggodalmát, mint amilyen például a zaj vagy a mozgó árnyék.

A cég emellett egy szélkapcsoló/szélfordulat nevű alkalmazást is tervez, mely lehetővé tenné a szélparkok közelében lakóknak, hogy részesüljenek a profitból, illetve legyen beleszólásuk a szélfarmok működésébe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek