Az új szemüveg úgy pörgeti előttünk az adatokat, mintha a Vasember sisakját tettük volna fel

Bécsben fejlesztik az adatszemüvegeket, amelyek a jövőben leválthatják az okostelefonokat.

Bécsben, Seestadtban készülhetnek Ausztria első adatszemüvegei – itt hozta létre nemrég a Bécsi Gazdasági Ügynökség a Technológiai Központot.

A Viewpointsystem legújabb fejlesztéseForrás: © Viewpointsystem

A bécsi Viewpointsystem fejlesztése a szemkövetést ötvözi a kevert valósággal, egy szemmozgást követő szemüvegből, egy erre rápattintható MR-egységből (MR-Click-on) és egy zsebnaptár méretű hardver (smart unit) egységből áll. A szemüveg két eleme együtt mindössze 95 grammot nyom és modulárisan, a MR-Click-on nélkül is használható. A rendszer csaknem bármilyen fényviszony mellett működik, a kétirányú kommunikáció résztvevőinek száma pedig nincs korlátozva, áll Bécs Város Külképviseleti Irodájának sajtóközleményében.

Nagyjából úgy kell elképzelni a dolgot, hogy az ember felkapja a szemüveget, aztán elsétál például a Stephansdom előtt. Elég egy pillantás a műemlékre, és a látótérben máris megjelennek a különböző adatok a székesegyházról. Ezekből szemmel lehet „rákattintani" az érdekes témákra, esetleg fényképet készíteni, amit rögtön el is lehet küldeni e-mailben.

Az adatszemüveg fontos szerepet játszhat például iparvállalatok esetében a hibaelhárítások során is. A helyszínen lévő technikus más helyen tartózkodó szakemberektől kérhet segítséget úgy, hogy azok az adatszemüveg révén pontosan azt látják a képernyőiken, amit a technikus néz. Ezek után – az akár más földrészen lévő technikus – mindenféle segédanyagot, vázlatot, műszaki rajzot kaphat, amit azonnal érzékel is a látóterében.

A szemüvegek gyártása októberben kezdődik: számos elemet 3D nyomtatón nyomtatják, az elektronikát pedig kézzel építik be a 7.500 eurónál kezdődő szemüvegekbe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek