Ősztől okos kamerák segítik a bécsi gyalogosokat, ha át akarnak kelni zebrán

Bécsben 1 300 közlekedési lámpa található, amelyből 2019 őszétől kezdődően 200 darabot okos gyalogos lámpára cserélnek majd le – írja közleményében Bécs Város Külképviseleti Irodája. A készülék egy képfeldolgozó program és egy algoritmus segítségével 8 méterről képes felismerni, hogy a gyalogos épp átkelni készül-e a zebrán vagy csak a cipőfűzőjét köti masnira. Nemcsak az emberi jelenlétet, de az állatokét is képes felismerni, így elkerülhető, hogy például egy arra repülő madár megtévessze a forgalmat.

A kamerákat a gyalogos átkelőhelyeknél négy méter magasan helyezik el, és onnan figyelik a járókelő forgalmat. A készülékben elhelyezett mini számítógép helyben, egy másodperc töredéke alatt feldolgozza az adatokat. Így gombnyomás és várakozás nélkül, szinte azonnal át is kelhet a gyalogos a zebrán. Kis szerencsével még a villamost is épp időben el tudja érni, rohanás nélkül.

Forrás: Bohmann/Bubu Dujmic

Az adatvédelem miatt sem kell aggódni – teszik hozzá a közleményben. A berendezések kizárólag mozgásmintákat képesek felismerni, ráadásul az adatok a fedolgozás után egyből törlődnek is. Bécs városa és a Grazi Műszaki Egyetem 2016 óta folyamatosan fejleszti az okos lámpákat. Terveznek további fejlesztéseket is, amelyek például csoportok beazonosítását is lehetővé tennék. Ezáltal a zöld jelzés hosszát hozzá tudnák igazítani a várakozók számához, így az iskolás és óvodás csoportok is
biztonságban átérhetnek az úttesten.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek