Bugacon épül a világ legnagyobb jurtája

A Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés idén is sokszínű hagyományőrző programokkal, régészeti és antropológiai kiállításokkal várja az érdeklődőket augusztus 9. és 11. között Bugacon. Továbbra is igazi kuriózumnak számít az idén is felállításra kerülő „Attila Sátra", amely a világ legnagyobb, természetes alapanyagokból készült jurtája.

A világ legnagyobb jurtája a magyarországi Bugacon épül felForrás: beol.hu/Magyar Turán Alapítvány

A jurtát a díszítése teszi még egyedibbé, melyhez a hun korból fennmaradt motívumok közül válogattak a készítők, amelyek részben arannyal festve, részben Nemes Sándor hejcei fafaragó mester keze által a fába faragva ékesítik az építményt. A nagy méretű jurta kivitelezésénél próbáltak hűek maradni a történeti alapokhoz, így például a tartószerkezeti faelemek összekapcsolását a Kr. e. 220-as évekből, a Qin dinasztia idejéből, kínai forrásokból fennmaradt bronz csatlakozóelemek alapján tervezték meg.

Az óriás jurta nemcsak méreteiben és kidolgozásában lesz méltó Attila nagyfejedelemhez, hanem berendezése révén is. Ebben kap helyet az eddig így egyben sosem látott hun kori régészeti és antropológiai kiállítás. Attila Sátrában a fegyverzet és viselet rekonstrukciók mellett eredeti hunkori koponyák – közöttük mesterségesen torzítottak is megtekinthetőek lesznek, ezenkívül kultikus és használati tárgyak is a kiállítás részét képezik majd. Az idei ünnepre egy lenyűgöző hun-kori kiállítással készülnek - írja a beol.hu. 

Látványos kiállítások várják az érdeklődőketForrás: beol.hu/Magyar Turán Alapítvány

Attila jurtája két egyenként 10 méter átmérőjű Ősök sátrai által között kerül felépítésre a bugaci pusztában. A három jurtában megtekinthető lesz szkíta, szarmata, hun, avar, honfoglaláskori magyar tudományos kiállítás, amely a Kurultaj ideje alatt lesz látogatható.

A rendezvényhez kapcsolódó legfontosabb információk folyamatosan olvashatók a Kurultaj hivatalos felületein: kurultaj.hu weboldalon és Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés Facebook-oldalon.

"Forrás: kurultaj.hu
Kurultaj
A Kurultaj a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket, és olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja. Az ünnep az sztyeppei lovas-nomád népekkel való rokonság révén egy nagy törzsi gyűlés, a magyarokkal rokon keleti népek kulturális találkozója is. A három napos Kurultajon 25-nél több rokon nemzet lesz jelen, és több mint 50 olyan program kerül megrendezésre, melyen a hun-türk tudatú népek képviselői kultúrájukból adnak ízelítőt. A Turán Szövetség hívására száznál több csapat érkezik Bugacra, ahol képviseltetik magukat Erdély, Kárpátalja, a Felvidék és a Délvidék hagyományőrzői is.

Az ünnepségen hagyományőrző seregszemle, harci bemutatók, lovas versenyek és lovas vetélkedők, íjász programok, a magyar –hun-avar örökséget bemutató kiállítások, népzenei programok lesznek megtartva. Hatalmas jurtatábor épül, kézműves bemutatók, kézműves vásár, gyermek programok és tudományos ismeretterjesztő előadások fogják emelni az ünnepi hangulatot.

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek