Videó: Anyukája mellett szinte eltörpül a Szegedi Vadaspark legújabb, cuki lakója

Tigi és Chippo, a két törpe víziló 2008-ban állt párba a Szegedi Vadasparkban, miután a park belépett az európai fajmentő tenyészprogramjába. A program sikeréhez idén negyedszerre járul hozzá a víziló páros, legifjabb borjuk ugyanis április 9-én látta meg a napvilágot. Tigi már gyakorlott anyaként neveli kicsinyét, jelenleg még a vízilóház biztonságában. Nézzétek, milyen édes az új jövevény!

A törpe víziló Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben és mocsaraiban él, kevésbé kötődik a vízhez, mint nagyméretű rokona, a nílusi víziló, ezért veszélyben is inkább a sűrű bozótba menekül, mint vízbe.

Mindenkit levesz a lábáról, ő most a szegedi Vadaspark egyik legcukibb csöppségeForrás: Lajos Endredi/zooszeged

A törpe vízilót az élőhelyének pusztulása és az orrvadászat veszélyezteti leginkább, olyannyira, hogy veszélyeztetettnek számít, mindössze 2000-2500 egyede él már csak vadon. Állatkertekben stabil a helyzete a tenyészprogramnak köszönhetően, kb. 125 egyede található meg Európa állatkertjeiben. Szegeden 2011 óta örülhetünk újszülött víziló érkezésének, legutóbb 2020-ban.

Anyukája szeretettel vigyáz ráForrás: Lajos Endredi/zooszeged

Hagyománynak számít, hogy ha törpe víziló születik, a névadására pályázatot hirdet a Vadaspark.

Most is számítanak az ötletes javaslatokra, amelyet április 23-ig erre az e-mail címre várnak: info@zoo.szeged.hu. További információkat a Vadaspark weboldalára kattintva olvashattok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek