Súlyosan veszélyeztetett fiókákat nevel a Szegedi Vadaspark

A Szegedi Vadaspark oldalán találtuk a hírt, miszerint Európa állatkertjei fajmentő tenyészprogram keretében próbálják megőrizni a kihalással veszélyeztetett kéktorkú ara papgájt, ami az egyik legveszélyeztetettebb madárfaj a Földön. A Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint, vadon mindössze legfeljebb 300 kifejlett egyede él.

A boldognak tűnő kéktorkú ara testvérekForrás: Lajos Endrédi/Szegedi Vadaspark - zooszeged.hu

Ebben a fajmentő programban vesz részt a vadaspark 2014 óta. És bizony igazi szenzációnak számít, hogy két ennyire veszélyeztetett faj fiókáját is sikerült felnevelniük a gondozóknak. A hírek szerint jelenleg még a Vadaspark hátterében tartózkodnak, de rövidesen a látogatók is találkozhatnak velük.

A vadaspark ismertetőjében az áll, hogy Bolívia egy kissebb területén él ez a viszonylag kisméretű arafaj, erdőkben, fás szavannákon, ültetvényeken fordul elő, többnyire víz közelében. Leginkább pálmák termésével, magokkal, bogyókkal és gyümölcsökkel táplálkozik, időnként kiegészítve az étrendjét kisebb állatokkal.

A múlt században még leginkább az illegális vadbefogás és állatcsempészet veszélyeztette, jelenleg az élőhelyének pusztulása, többek a között az élelemre és költésre alkalmas fák kivágása jelenti a fő problémát. A kutatók mindössze 200-300 közöttire becsülik a kifejlett egyedek számát. A kéktorkú arák monogám párokban élnek, évente egyszer költenek 1-3 tojást.

Forrás: Lajos Endrédi/Szegedi Vadaspark - zooszeged.hu

Az európai fajmentő tenyészprogram (EEP) sikeresnek bizonyult, mivel immár közel 160 kéktorkú ara él a kontinens állatkertjeiben. Szeged 2014-ben lépett be a programba, amikor egy izraeli állatkertből fogadott egy párt. Sajnos, a szülök még nem nevelték első fészekaljukat, így közbe kellett avatkoznia a szakembereknek, akik pártfogásukba vették a két fiókát. Mint a fotókon is látható, sikerrel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek