Töltődj fel Martonvásáron, a Brunszvik kastélyparkban

Tökéletes kikapcsolódást nyújt az egész évben látogatható, martonvásári Brunszvik-kastély és impozáns parkja. Magyarország egyik legrégebbi főúri rezidenciája és ősfákkal benőtt, 70 hektáros angolkertje két múzeumnak – Agroverzum és Beethoven Emlékmúzeum – is ad otthont ad.

A Brunszvik-kastély látképe az „öreg tó" irányábólForrás: Pasztilla aka Attila Terbócs/commons.wikimedia.org

A Fejér vármegyei Martonvásár félórányi autó- és vonatútra fekszik Budapesttől. A település leginkább az 1783-ban épült festői Brunszvik-kastélyról és hatalmas, rendezett angolparkjáról ismert. Brunszvik Antal, Mária Terézia királynőtől kapta a grófi rangot és a martonvásári birtokot.

„Amikor Brunszvik nagyapám Martonvásárt átvette, csak vízzel borított pusztát talált ott. Nyolcezer hold száraz területen egyetlen ház, néhány pásztorviskó és egy fa állott" – írta Brunszvik Teréz a naplójába.

A kastély mai külseje az 1870-es neogótikus stílusú átépítéskor alakult ki. Az egyemeletes épület szabálytalan alaprajza, csúcsíves, nagy ablakai és a karcsú tornyok igazi romantikus hangulatot teremtenek. A kastélynak nem a teljes része látogatható, ugyanis egy részében az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete működik. A kastélyhoz egy barokk stílusú kápolna is tartozik, ami csak liturgikus eseményekkor látogatható.

A Brunszvik-kastélyhoz egy barokk stílusú kápolna is tartozik, ahol napjainkban is rendszeresen tartanak miséket. A fotó IllusztrációForrás: Peter Szvitek Hun.

A kúria fennmaradó részében a Beethoven Emlékmúzeum várja a látogatókat interaktív kiállítással és igazán készséges teremőrrel. A német zeneszerző óriás több alkalommal is megfordult a kastélyban, mint a Brunszvik-lányok, Teréz és Jozefin zongoratanára. Jozefinhez gyengéd szálak fűzték, amiről az a 14 levél tanúskodik, amely a 20. század elején került elő. A családhoz fűződő barátsága jeléül több darabját, köztük az Appassionata-szonátát is a Brunszvikoknak ajánlotta.

A Brunszvik-kastély parkjának gazdag flórája és faunája van. A fotó IllusztrációForrás: martonvasar.hu

Ha be akarjuk járni a szépen karbantartott, 70 hektáros ősparkot, jegyet kell váltanunk. Ezt az Agroverzum Tudományos Élményközpont épületében tehetjük meg, ahol nem csak az agrár tudományokba tehetünk izgalmas utazást, hanem a Beethoven Emlékmúzeumba is itt válthatjuk meg a jegyünket. A hatalmas angolkertet Brunszvik Ferenc alakíttatta ki Christian Heinrich Nebbien tervei alapján. A természetvédelmi területté nyilvánított parkban többek között monumentális mocsári ciprusok, páfrányfenyők, juharfák, platánfák, hársfák, amerikai szivarfák és balkáni vadgesztenyék adnak árnyékot. A látképet a park közepén elterülő tó és a rajta álló mesterséges sziget uralja, amelyen nyaranta Beethoven emlékkoncerteket tartanak.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar korábbi koncertje a szigeten. A zenészek fölé magasodó Beethoven szobrot Pásztor János készítette 1927-ben. A fotó IllusztrációForrás: Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A park minden évszakban más arcát mutatja, de ami nem változik, az a természet folyton megújuló, megnyugtató szépsége, a friss levegő, a madarak csicsergése, a mókusok játékos kergetőzése, a víz kellemes csobogása és a gyönyörű kastély látványa. A martonvásári Brunszvik-kastély és parkja a harmónia, a nyugalom és a feltöltődés meghitt helyszíne, ahol békésen andalogva vagy piknikezve megszabadulhatunk a stressztől.

A nyitvatartásról és a belépőjegyekről ide kattintva tájékozódhattok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek