Szent Iván éjjelén Füzér vára fénybe borul

A mai napon, június 24-én veszi kezdetét a XIII. Szent Iván Éji Vigasság a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Füzér várában, ahol páncél- és fegyverbemutatókon, várkatonasági gyakorlatozáson és nemesi ítélkezésen is részt vehetnek a látogatók.

Füzéri VárForrás: Füzéri Várgondnokság/Wikipedia

Az esemény szombaton és vasárnap délelőtt is 10 órakor kezdődik páncél- és fegyvermustrával, melyet egy ünnepélyes köszöntés és a várkatonaság gyakorlatozása követ, majd nemesi ítélkezésen és bajviadalokon vehetünk részt. Mindkét nap ingyenes tárlatvezetésekkel készülnek a szervezők, szombaton pedig a Félhold árnyékában című programonot is megrendezik.

Az első napon rendezik meg a III. Open Fest Füzért is a Csűrben. A "nyári napforduló ünnepeként" megrendezett ingyenes eseményen este a Főnix Rock Band ad majd koncertet, utánuk Dj Joe szórakoztatja hajnalig a közönséget.

A Múzeumok éjszakáján, június 24-én a Tájház és a Látogatóközpont is nyitva tart, emellett a filmkedvelők számára is kínál programot Füzér Vára. A Szent Korona tiszteletére készített művészfilmeket - A Szent Korona keletkezés legendája és A Szent Korona Szent Istvántól Füzérig - a Vizes pince vetítőtermében, míg a Toroczkai Wigand Ede nyomán megfestett Csillagösvényt és az erről készült filmet a Várkápolna padlásán, a Csillagdában lehet majd megnézni.

A gyönyörűen felújított várban 10 órakor kezdődnek a programokForrás: ©Kalmár István / Füzér Vára / Facebook.com

De ez még nem minden! Szent Iván éjjelén Füzér vára fénybe borul, a lovagok párviadala, az udvarhölgyek tánca, a hastáncosnők produkciója, az éjszakai tárlatvezetés és a díszkivilágítás különleges látványt nyújt majd, kiegészülve a csillagos ég alatti éjszakai vártúra élményével - olvasható a füzéri vár honlapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek