Egy különleges levendulás, ahol dámszarvasok legelésznek

Van, aki közgazdászból lesz pék, mások a könyvelői karriert váltják le, hogy tájépítészek lehessenek. Az olyan természetimádó vállalkozók, mint Böröcz Nikolett pedig megteremtenek egy levendulást, aminek a területén biztonságban élhetnek a dámszarvasok. A lakaskultura.hu beszélgetett is a tulajdonossal, mert ilyen szedd magad mező bizony nem sok van körülöttünk.

A cikk írója saját bőrén tapasztalta meg, milyen a kéthektáros, lila levendulatenger közepén állni: "amerre a szem ellát, rendezett sorokban vírítottak a lila gyógynövények. Méhek és pillangók szálltak virágról virágra." Úgy gondolták ezt a csodát már nem lehet fokozni. De amikor egy kicsit alaposabban szemügyre vették a levendulás szélét, meglátták a farm névadó csodáit.

Forrás: Levendulás Dám Farm / Facebook.com

Merthogy a Siófokhoz közeli Levendulás Dám Farmon tényleg dámszarvasok élnek. És a legfrissebb Facebook-poszt szerint a virágzással együtt eljött a születések ideje is. Az első új dámszarvas borjú már meg is érkezett. Akik most hétvégén ellátogatnak a farmra, azok talán már láthatják is a picit. 

De térjünk vissza a farm történetéhez: A terület tulajdonosának, Böröcz Nikolettnek alig néhány éve még semmi köze nem volt a mezőgazdasághoz, 18 éves kora óta a kereskedelemben tevékenykedik. Eredetileg Baranya megyéből egy kicsi faluból indult, majd a középiskola elvégzése után egy szerelem miatt keveredett a Balaton környékére, Siófokon nyitott üzletet, egy idő után azonban földre vágyott - olvasható a lakaskultura.hu cikkében.

Forrás: ©Stadler István / Levendulás Dám Farm / Facebook.com

Egy megnyert pályázatnak köszönhetően Nikolett megvalósíthatta az álmát, ami összekötötte a gyógynövénytermesztést és a vadon élő állatok tartását. A pályázati pénzből és egy ingatlan eladásából megvett egy legelőnek mondott dzsungelt Siófoktól nem messze, Ságvár és Som között. "Hamar kiderült, hogy csak úgy nyeli a pénzt a birtok, de akkor már nem volt visszaút."

Forrás: Levendulás Dám Farm / Facebook.com

A dámszarvasok mellett van még egy ága is az állattenyésztésnek a levendulás farmon. Mégpedig a Dexter marhák. A gyönyörű és bitangerős állatok Írországból érkeztek, elsősorban azért, mert remek fűnyírók és bozótirtók. Mindent lerágnak, ami előttük van.

Forrás: Levendulás Dám Farm / Facebook.com

És erre Nikolettnek nagy szüksége volt a kezdet-kezdetén, mert a nehezen megközelíthető és meredek, bozóttal borított területet nem tudta volna máshogy megzabolázni. A levendulatermesztés is csak 2015-ben indulhatott el, miután a marhák megtisztították a területet.

Forrás: Stadler_Istvan / Levendulás Dám Farm / Facebook.com

Hogy Nikolett még mi mindent készít és tervez a Levendulás Dám Farmon, azt a Lakáskultúra cikkéből tudhatjátok meg, addig pedig nézegessétek a hívogató képeket, amik a napokban készültek a lilába borult farmon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek