Vadiúj programokkal jelentkezik tavasztól a Svábhegyi Csillagvizsgáló

Egy Széchenyi-díjas csillagász vezeti majd azt az április 12-én induló, új és élő programsorozatot, aminek a címe Kozmikus tudásunk határai lett. Az élőben látogatható előadássorozaton Kiss László mesél majd a csillagászati kutatás új horizontjairól, miközben bepillantást enged annak kulisszatitkaiba is. 

Két csillagvizsgáló egy helyen - Idő- vagy tértorzulás történt?Forrás: svabhegyicsillagvizsgalo.hu / FB

A hatrészes előadássorozat, amely főként a felnőtt közönséghez szól, tematikáját tekintve felöleli a teljes Naprendszert, más csillagok körüli bolygókat és a földön kívüli élet lehetőségeit. A bolygórendszerektől továbbhaladva az érdeklődők megismerhetik egyebek mellett az extrém csillagok világát és a Tejút szerkezetét is - olvasható a svabhegyicsillagvizsgalo.hu oldalán.

Kiss László csillagász előadásait minden második szerdán a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet előadójában tekinthetjük majd meg.

A második jó hír pedig az, hogy április 22-től előre meghirdetett szombati napokon ismét látogatható lesz a Csillagvizsgáló összes programhelyszíne. A kisebbeket már délután 17 órától várják az interaktív programok - ki lehet majd próbálni például a bolygók és a csillagok mozgását modellező Téridő trambulint, az "űrparfümöket" a Bolygószimatoló laboratóriumban és mikroszkópos vizsgálatnak is alávethetik a meteoritok szivárványszínű kristályait.

Az éjszaka folyamán életre kel a Budapest kupola távcsőóriása, valamint három másik észlelőhelyszín is, ahol tucatnyi hordozható csillagásztávcsővel várják az érdeklődőket. A távcsövekkel a Vénusz és a Mars mellett a tavaszi égbolt legszebb kettőscsillagai, csillaghalmazai és galaxisai is megfigyelhetők lesznek. A programokról és a jegyvásárlásról részletes információ a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján olvasható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek