Érdekes csillagászati programok várnak Pécsen

A Csillagászati hét ideje alatt lesz szó a James Webb-űrtávcső legújabb felfedezéseiről, a magyar űrkutatás aktualitásairól, a leendő magyar űrhajós kiválasztásáról és a sci-fi filmek valóságtartalmáról is. A programokhoz és előadásokhoz március 23. és 26. között csatlakozhatunk a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed helyszínein.

Csillagászati hét - március 23-26.Forrás: Zsolnay Negyed / Facebook.com

A magyar űrtevékenység jelenéről és jövőjéről Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos mesél majd, míg a 2021 decemberében pályára állított James Webb-űrtávcső eddigi eredményeit Frey Sándor hozza közelebb a hallgatósághoz.

Az Apollo-program során utoljára 1972-ben járt ember a Holdon, majd a NASA a 2010-es évek végén meghirdette az Artemis-programot. Ennek egyik célja visszatérni a Holdra és az első lépések már sikeresen meg is történtek. Eme projekt eddigi történetéről és tervezett következő lépéseiről ad majd áttekintést a Vissza a Holdra - Az Artemis-program című előadás.

Egy remek filmes programra is sor kerül a Csillagászati hét során. Egyebek mellett az Armageddon, a Csillagok között, a Mentőexpedíció, a Star Wars- és a Star Trek-filmeken keresztül tudhatjuk meg, hogy mit lehet elhinni a hollywoodi filmeknek űr témában.

Vadászgépek az űrben Star Wars módraForrás: Travelo

A programok keretében a gyerekekre vár majd izgalmas "Mars-küldetés", de a helyszínen felpróbálhatnak űrhajós sisakot, és egy tablet segítségével robotot is irányíthatnak a vörös bolygó képzeletbeli felszínén.

Az Utazó Planetárium közreműködésével a szokásos planetáriumi vetítések mellett - kizárólag ezen a hétvégén - térhatású élményt nyújtó, teljes kupolás vetítések is lesznek több korosztály számára. Mindezek mellett távcsöves bemutatók, napfoltmegfigyelés, planetáriumi előadások, fizikai bemutatók és virtuálisvalóság-játékok szerepelnek a rendezvény kísérőprogramjai között - olvasható a zsolnaynegyed.hu oldalon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek