Az ország legkisebb állatkertjében jártunk

A Kecskeméti Vadaskert területileg ugyan az ország legkisebb állatkertje, ám annál változatosabb állatvilággal várja a látogatókat. Nem csak egy vadaspark, ahol az erdei állatainkat csodálhatjuk meg, hanem a világ sok pontján élő, különleges állatot is megfigyelhetünk. Ha egy kellemes, kétórás programra vágytok, akkor ebben a kis takaros vadaskertben ezt biztosan megkapjátok, sőt, lehet, még többet is, mint gondolnátok.

A Kecskeméti Vadaskert egy hatalmas dámszarvas szoborral fogadja a látgoatókatForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Tegnap, húsvét hétfőn mi is ellátogattunk ide, ahova belépve rögtön a világ-kiállítás jelképébe, a dámszarvas szoborba botlottunk. Bár ünnepnap és egyben tavaszi szünet volt, még így is kényelmesen tudtunk sétálgatni az állatok lakóhelyei között. Ottjártunkkor látványeetetéseket is tartottak, mi éppen a Benett-kengurukat figyelhettük meg, ahogy frissen szeletelt gyümölcsöket, zöldségeket lakmároztak. Mi azért vettünk ZOO csemegét is (500 ft/csomag) de szerencsére, olyan jól tartják ezeket az állítokat, hogy alig tudtunk egy ilyen csomagot szétszórni az állatok között, mert nem igazán voltak éhesek.

A szurikáták rendszerint a látogatók egyik kedvenceiForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

A tavaly 50 éves jubileumát ünneplő állatpark kezdetekben csak néhány őshonos állatfajt bemutató állatgyűjteménye mára jelentősen kibővült, a Föld 5 kontinenséről több mint 120 állatfaj 500 egyede él itt. Ráadásul két olyan állatuk is van, mint a petymeg vagy a mandrill, melyek az országban csak náluk láthatók. Ott jártunkkor a petymeg békésen szundikált, míg a legnagyobb hím mandrill magabiztosan feszített birodalma közepén, a társai között. Ezeken kívül az ország legszebb hím oroszlánja, és Európa egyik legszebb tigris egyedei is a Kecskeméti Vadaskert lakói.

A mandrillok csak itt nézhetők meg az országbanForrás: Kecskeméti Vadaskert/Facebook

Idén két alpakával gazdagodott a Vadaskert, a szegedi állatkertből érkezett az egy éves hím és nőstény állat. A létesítményben több új állat is született tavasszal, többek között három emu csirke is. Míg régen kis ketrecekben, kifutókban éltek az állatok, mára szép, tágas, komfortos lakhelyeiken élnek, ami valószínűleg meg is hozta a látogatók kedvét, hiszen 2022-ben minden idők legnagyobb látogatottságát érte el a Kecskeméti Vadaskert: 115 ezer jegyet adtak el.

A lámák azért boldogan elfogadták a felkínált csemegétForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

A fejlesztések pedig tovább zajlanak. Tavaly decemberben a vadaskert 50 éves ünnepségén Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert ügyvezető igazgatója még tervként vázolta az új látogatóközpont építését, most azonban úgy tűnik, akár már idén megvalósulhat. A részletekről az igazgató nyilakozott a baon.hu-nak.

„Nagy álmunk, hogy a régi, 50 éves pénztárépületünk helyére egy új, modern, kétszintes látogatóközpontot építsünk, melyben oktatóterem, konferenciaterem, és a mostanihoz hasonlóan a hüllőház kapna helyet. Az emeleti részen az erkélytől pedig egy lombkoronasétány vezetne át a karámok felett. Az engedélyes terveket 2022-ben elkészíttettük. Jelenleg a forrást keressük, melyben Kecskemét önkormányzata van a segítségünkre. A pályázathoz szükséges anyagokat most állítjuk össze. Bízom benne, hogy sikerül forráshoz jutnunk, és még idén megkezdődhetnek a munkálatok" –fejtette ki a részleteket Tokovics Tamás.

A makákókat alaposan meg lehet figyelniForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

A magas látogatottság a komoly szakmai munka eredménye is. Amellett, hogy gazdag az állatállomány, kulturált és családbarát a vadaskert kialakítása, rengeteg program csábítja egész évben a látogatókat, idén is sokféle programmal készülnek. Hogy csak a legközelebbieket említsük: április 22-23-án a Föld napját ünneplik, május 1-én Állatkerti majálissal, míg május 7-én anyák napi családi nappal várják a látogatókat.

A mosómaci vidáman futkározott a fartörzsönForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Az állatparkban játszótér is várja a kicsiket, így akár több időt is el lehet tölteni itt. Ráadásul, a belépők is megfizethetők: felnőtteknek: 2000 Ft, 6 éven aluliaknak 200 Ft, 6-18 év közöttieknek 1400 Ft, míg nyugdíjasoknak 1400 Ft a belépő ára. A Kecskeméti Vadaskert állatmentőhelyként is működik, évente sok állatot hoznak be hozzájuk. További információt a Vadaskertről ide kattintva találhattok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek