Töpörtyűs pogácsa és zenés-táncos verbuválás is vár ránk a Skanzenben

Már csak pár nap, és itt van március 15. Ahogy az már lenni szokott, Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban ilyenkor huszáros napot tartanak. Lesz huszártábor, lovas díszbemutató és verbuválás is színesíti majd a forgatagot. 

Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Az 1848-as forradalom ünnepén a Hagyaték Lovas Egyesület huszárai népesítik be a múzeum területét. A csapat tagjai ügyességi játékokkal, bemutatókkal, huszárkiképzéssel hozzák közel a huszárok mindennapjait, és mutatják be a katonák képességeit, viseletét, fegyvereit - olvasható a Skanzen hírlevelében

Az érdeklődő „kis huszárok" megismerkedhetnek a március 15-i ifjak történetével, próbára tehetik tudásukat a kiképző iskolában és a zenés-táncos verbuválás során felcsaphatnak katonának. Nem maradhatnak el a kézműves foglalkozások sem, ahol a látogatók elkészíthetik a 48-as viseletek elengedhetetlen kellékeit. A huszárcsákó, fakard, kokárda mellett nemzeti színű karkötők, kitűzők és párták is születhetnek ezen a napon.

Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A huszáros napra érkezők megkóstolhatják az erdélyi konyha népszerű eledelét, a puliszkát, de terítékre kerül Petőfi Sándor egyik kedvenc eledele, a töpörtyűs pogácsa is.

A 2022 nyarán átadott Erdély épületegyüttesben az 1848-49-es szabadságharc erdélyi eseményeiről és Petőfi Sándor életének erdélyi helyszíneiről hallhatnak az érdeklődők. Az ünnep alkalmából megkoszorúzzák a Skanzenben az Erdély épületegyüttes '48-as honvéd emlékművét. Az ünnep után április 1-től teljes nyitva tartással várja látogatóit a szentendrei Skanzen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek