Tudjátok mi fán terem egy Cipóosztóház? A Dobó István Vármúzeumban fény derül rá

Új terekkel és programokkal is várja látogatóit a Dobó István Vármúzeum Egerben, miután átadták a Nemzeti Kastély- és Várprogram támogatásával kialakított új tereket és látnivalókat az egri várban. A felújítási és bővítési munkák alatt, a főbejáratnál létesült egy Déli fogadóépületet, az Ágyúdombban kialakítottak egy fogadóteret és egy 70 fős mozitermet, valamint a Cipóosztóházat, ahol később a korabeli gasztronómiával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Forrás: Pixabay.com

Ugyancsak megújult a Déli várfal és az ehhez kapcsolódó, úgynevezett gyilokjáró, a Szép bástya helyreállítása pedig várhatóan tavaszra fejeződik be. A közeljövőben a Varkoch-kapubástya tetején egy korabeli őrszoba kap helyet, a Gótikus Püspöki Palota pedig a Magyar Géniuszok vándorkiállításnak ad otthont három hónapon át a nyár folyamán.

Jó tudni azt is, hogy a az idei évtől a vármúzeum belépőjegye feljogosít minket arra is, hogy az egri vár mellett a Gárdonyi Géza Emlékmúzeumot és a Ziffer Sándor Galériát is megnézzük. Ami pedig a programokat illeti, a hagyománynak számító Végvári Vigasságokat idén új időpontban és tematikával rendezik majd meg, július 22-23. között. Ideje alatt lesz régizenei fesztivál, középkori gasztronómiai kínálat, vásári forgatag, színpadi előadások és hagyományőrző bemutatók.

Az intézmény a Petőfi 200 emlékév jegyében az egykori zsinagógában augusztus végéig megtekinthető Érzelmek hullámhosszán – Petőfi Sándor költői világa és a romantika festészete Magyarországon című kiállításhoz kapcsolódva múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervez - olvasható az MTI hírében.

Emellett a Dobó István Vármúzeum ebben az évben is meghirdeti az Egri Vár Bora versenyt, melynek résztvevői három kategóriában pályázhatnak a kitüntető címre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek