Ezen napon ünnepeljük a pingvineket!

Január 20-a a pingvin tudatosság napja. Ezen a napon megemlékezünk ezekről a fenséges állatokról, akiknek a száma sajnos folyamatosan csökken.

A pingvinek szórakoztató és érdekes állatok, és sokféle módon egyediek is. A világon jelenleg több mint 18 különböző ismert pingvinfaj létezik, amelyek közül néhány már jóval több, mint 65 millió éve él a bolygón.

A pingvinek rendkívül mókás állatokForrás: Shutterstock/Andrew Mobbs

A filmekben és a gyerekeknek szóló történetekben szereplő népszerű ábrázolásoknak köszönhetően kedvelt állat, de egyben lenyűgöző madár is, amely sok ezer ember érdeklődését tartja fenn világszerte.

Akik a mai napot ünneplik, azok fekete nadrágot és fehér inget hordanak, piros nyakkendővel, és garnélarákot fogyasztanak, ezzel tisztelegve a pingvinek előtt.

A legtöbb ember azonban nem veszi észre, hogy a pingvinek száma az utóbbi években drasztikusan csökkent. A Pingvin Tudatosság Napja inkább erkölcsi ünnep, amely felhívja a figyelmet a pingvinek életmódjára és az élőhelyeikre, valamint útmutatást ad, hogy hogyan óvhatjuk meg őket a kihalástól.

A pingvineket gyakran laza állatoknak tekintik, akik szeretnek úszni, gondoskodni utódjaikról és szocializálódni. Ez meglehetősen pontos ábrázolása annak, amit a pingvinek napi szinten csinálnak, de nem mutatja be a környezetet, amelyben a pingvinek élnek, és azt, hogy az hogyan változik folyamatosan körülöttük.

Íme 5 érdekesség a pingvinekről:

1. A pingvinek életük nagy részét a jégen vagy a vízben töltik. Kolóniáik mérete igen eltérő, néhány tucattól millióig terjed. Táplálékuk főként krillből és halból áll, és úgynevezett „pingvin-autópályákat" alakítanak ki a jégen keresztül, hogy megkönnyítsék az élelmiszergyűjtést.

Pingvinek masírozásaForrás: vladsilver/Shutterstock

2. A császárpingvinek és a királypingvinek nem építenek fészket. Ehelyett a pingvinpár egyik tagja hordja az egyetlen tojást a lábain, az ott levő bőrredőbe burkolva. A császárpingvineknél a hím költi ki a tojást, télen, két hónapig evés nélkül, amíg a nőstény a tengeren van.

Forrás: Unsplash.com

3. A fajok közül a legnagyobb a császár pingvin, a legkisebb ismert pingvin faj pedig Ausztrália és Új-Zéland partvidékein éldegél.

4. A pingvinek fekete-fehér tollazata egy álcázási forma, amely segít elrejteni őket a víz alatti ragadozóktól. Bár repülni nem tudnak, nagyszerűek a búvárkodás és az úszás terén, a szárnyaikat úgy használják mint a békalábat, így rendkívül gyorsan tudnak mozogni a víz alatt.

Forrás: Unsplash.com

5. A víz hőmérsékletének emelkedése miatt egyes fajokat a kihalás veszélye fenyeget. A pingvinek a melegebb időjárás miatt később keltik ki fiókáikat, az olvadó jéggel pedig óriási vízmennyiség alá kerültek az általuk fogyasztott apró halak, így nehezebbé válik számukra a vadászat, a táplálkozás, és ezáltal sok fióka pusztul el az élelmet kereső szülőre várva.

Ezeket tedd a pingvin tudatosság napján:

A Pingvin tudatosság napjának megünneplése alkalmából a legtöbben meglátogatják a pingvineket a helyi állatkertben. Ilyenkor többet megtudhatsz a pingvinekről, arról, hogy mit esznek, hogyan szocializálódnak, és azt is, hogy milyen környezetben élnek. 

A Szegedi Vadasparkban is láthatunk pingvineketForrás: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

Ha azonban nincs a közelben állatkert, akkor a Pingvin tudatosság napját egy jó pingvinekről szóló természetfilmmel (A pingvinek világa - Netflix, Pingvinek vándorlása, A fura pingvin), vagy egy jó rajzfilmmel (Táncoló talpak, Madagaszkár pingvinjei) is ünnepelhetjük.

Ezen a napon arra is gondolhatsz, hogy olyan jótékonysági szervezeteknek adományozol, amelyek kifejezetten a pingvinek szükségleteit szolgálják. A Global Penguin Society például természetvédelmi munkát végez a pingvinek természetes élőhelyének védelme érdekében, de egyes jótékonysági szervezetek azt is lehetővé teszik, hogy „örökbe fogadj egy pingvint".

"Helló, te örökbefogadnál engem, hogy segíts?"Forrás: Unsplash.com

Cserébe rendszeresen híreket és képeket kapsz az általad választott pingvin életéről, és azokról a folyamatban lévő erőfeszítésekről, amelyek célja a halászat visszaszorítása a táplálkozási területeiken. 

Forrás: pingvinpatika.hu, daysoftheyear.com, haziallat.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek