Ez a legszebb és legkülönlegesebb tökös kiállítás Európában

Ha az őszről beszélünk, akkor nem feledkezhetünk meg a sütőtökről, amely ennek az évszaknak a vitathatatlan kedvence. Németországban, a Ludwigsburgi kastély elegáns és buja kertjében elkezdődött a Tökfesztivál, ahol Európa legkülönlegesebb és legszebb kiállítása csalogatja a látogatókat. Mutatjuk a meglepő szobrokat, amelyek mindegyike tökök tucatjaiból készült.

A Baden-Württemberg tartományában, Stuttgarttól mintegy 20 kilométerre fekvő Ludwigsburg különösen híres a kastélyairól és barokk kertjeiről. A város leghíresebb és legkedveltebb kertjei éppen a Ludwigsburgi kastély körül kanyarognak.

A Ludwigsburgi kastély minden évszakban gyönyörűen festForrás: Alexander Johmann, Wikipedia

Itt tartják Európa egyik leglenyűgözőbb őszi fesztiválját, ahol a tököké a főszerep, ugyanakkor a felhasználási módjuk itt teljesen eltér attól, mint ahogy azt eddig elképzeltük. Itt összegyűjtik, kiválogatják, átrendezik és összeállítják a sütőtököket, mígnem azok hihetetlen szobrokká alakulnak, és szinte mesébe illő tájat hoznak létre.

Egészen élethűre sikeresett a narancsszínű tökökből kialakított orángutánForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christoph Schmidt

Ez a kastély egykor a hercegek rezidenciájaként, később a Württemberg Királyság tulajdonává vált. Igazi látványosság a városban, amely évente több ezer látogatót vonz a világ minden tájáról. De nem csak maga az épület, hanem ahogy korábban említettük, az elegáns és buja kertek is, amelyek körös körül kanyarognak a környékén.

A papagáj itt éppen olyan színes, mint a valóságbanForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christoph Schmidt

És pontosan itt tér vissza minden évben a nagyon várt Tökfesztivál, amely az őszi színeket kedvelő látogatók hagyományos és kihagyhatatlan rendezvénye. Szeptembertől decemberig a nagy parkban megcsodálhatjuk a világ minden tájáról származó, sokféle sütőtökből készült, extravagáns és eredeti szobrokat.

A gyerekek rajonganak a kaméleonokért, azért is, amelyik tökökből készültForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christoph Schmidt

A Ludwigsburgi Tökfesztivált Európa egyik legfontosabb és leggrandiózusabb őszi rendezvényeként tartják számon. Az okot pontosan az a több mint 800 sütőtök adja meg, amelyek a legkülönbözőbb módon kelnek életre. Erre az alkalomra a világ minden tájáról érkezett művészek ügyesen formálják meg a különböző színekben pompázó gömbölyű zöldségeket, hogy hihetetlen szobrokat alkossanak belőlük.

Több mint 800 sütőtök árasztja el a kertet,melyek egy részéből művészi alkotások születnekForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christoph Schmidt

Minden évben egy felvázolt tematika alapján válik varázslatossá a táj, akárcsak egy mesében. A korábbi években a látogatók megcsodálhatták többek között az ókori Róma tökökből készült feldolgozását, de volt már űrutazás is téma, a földönkívüli lényekkel együtt.

A krokodilt sárgás-zöldes színű tökökből fomálták megForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christoph Schmidt

A képek alapján már biztosan kitaláltátok, hogy az idei év témája a dzsungelt érinti, így a művészek szobrok egész sorát állították ki. Krokodilok, papagájok és más állatok keltek életre a különböző fajtájú, színű és méretű sütőtökökből készült szobroknak köszönhetően. Természetesen, Balu és Maugli sem maradhatott ki a szobrok közül.

Ha a téma a dzsungel, akkor Mauglinak és Balunak is itt a helyeForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christoph Schmidt

A 2022. december 4-ig megtekinthető csodakiállítás körül számos esemény zajlik, mint például a tökhajós regatta, ahol 100 kilós, gigantikus, csónakokká alakított példányokban eveznek és mérik össze tudásukat a versenyzők. De nem csak szemünket, hanem az ízlelőbimbóinkat is kényeztethetjük, hiszen a szobrok kiállításával párhuzamosan számos kulináris ajánlattal várják a látogatókat, amelyeknek az egyik alapanyaga mi más lehetne, mint a sütőtök.

Bátorság is kell ahhoz, hogy vízre merjünk szállni egy óriás tökben, ráadásul ősszelForrás: AFP/Silas Stein

Aki szeretne még idén részt venni a fesztiválon, sokáig ne „tököljön", mert december 4. után már csak hűlt helyét találja az alkotásoknak, igaz, a kastély és a környéke továbbra is csodálatos látványt nyújt.(Forrás: siviaggia.it

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek