Ritka madarak gyűlnek össze a hétvégén Budapesten

Madárrajongók és megfigyelők figyelem! A hétvégén rendezik meg a 30. Európai Madármegfigyelő Napokat (EMN), melynek során a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) mind a 19 megyében és Budapesten 61 helyszínen érdekes programokkal készül.

Forrás: Shutterstock.com

Az egész Európára kiterjedő programot a BirdLife International indította 1993-ban. Az eseményhez közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így a hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény már két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjt adatokat a lakosság segítségével. A program magyarországi koordinátora pedig az MME. 

De az EMN nem csak a megfigyelésről szól, amolyan játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek. Hazánk általában előkelő helyen, az első ötben ott szokott lenni. Tavaly két kategóriában is dobogós lett.

Az évenkénti összesített eredmények alapján tavaly 35 ország 1865 helyszínén körülbelül 7,3 millió madarat figyelt meg a mintegy 28 ezer résztvevő.

Jó hír az is, hogy az összesített magyar eredmény gyarapításához nemcsak szervezett helyszíneinken lehet hozzájárulni, hanem a kert, az utca és a közeli park madarainak megszámlálását is beleszámítják az eredménybe.

Csuszka (Sitta europaea europaea) a Pest megyei Pomáz környékénForrás: MTI/Kovács Attila

A madarak számlálására két napunk van, október 1. és 2. Az adatokat (helyszín, résztvevők száma, megfigyelt madarak összlétszáma, a három leggyakoribb madár neve és példányszáma, esetleg a ritka vagy érdekes madarak felbukkanása) egy letölthető és elektronikusan is kitölthető űrlapon kell beküldeni vasárnap estig.

A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat az MME munkatársai vasárnap összesítik, majd továbbítják a nemzetközi koordinációs központba. Az összesített eredményről várhatóan október 3-án ad hírt az egyesület.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek