Gyümölcsöző kapcsolatot köthetünk a szilvával Szarvas háromnapos fesztiválján

A szarvasi szilva egy különlegesen finom csemege, amit az idei fesztiválon süteményekben, gyümölcsös ételek kísérőjeként, pálinka alapanyagként és kézműves sörök ízesítőjeként is megismerhetünk majd. A szeptember 9-11. közöttre tervezett 24. Szarvasi Szilvanapokat az idén újratelepítésének 300. évfordulóját ünneplő városban, koncertek, bábelőadások és motoros bemutató teszi majd még színesebbé - olvasható a Szilvanapok.hu oldalon.

Forrás: Rácz Csabi Fotó / szilvanapok.hu / galéria

A rendezvénysorozat fő célja a szarvasi szilva népszerűsítése és a hozzá kapcsolódó hagyományok bemutatása. A tradíciók jegyében lesz látványkonyha és rézüstökben rotyogó szilvalekvárok - amik fotótémának sem utolsók.

A kíséróprogramok pedig hat tematikus helyszínen zajlanak majd. A gyerekeket a Kölyök udvarban külön programokkal, bábelőadásokkal és gyermekzenekarok fellépésével várják.

A tematikus udvarokban a helyi tehetségek mutatkoznak majd be. A fesztiválszínpadon pedig olyan együttesek lépnek fel, mint a Csík zenekar, a Váradi Botos Cafe, Korda György és Balázs Klári, vagy a Zenevonat - az LGT sztárjainak fellépése.

Forrás: Rácz Csabi Fotó / szilvanapok.hu / galéria

A háromnapos fesztivál Podani Milán akrobatikus motoros bemutatójával veszi kezdetét, majd a hagyományos felvonulással folytatódik péntek délután. A Termésáldásra vasárnap délelőtt kerül sor az Evangélikus Ótemplomban.

A szarvasi szilva története szilvahéjban

A szarvasi szilvatermesztést az 1790-es évektől írott dokumentumok igazolják. Tessedik Sámuel evangélikus lelkész mezőgazdasági taniskolája a helyi földműves gazdák gyermekeit tanította meg többek között a gyümölcsfák telepítésére. 1790-ben kilencvenhárom gyümölcsfajtát hozatott Bécsből Szarvasra, és egy 15 holdas mintakert egyharmadában gyümölcsfákat ültetett. Az 1890-es évektől a Körös folyó szabályozását követően a kiszárított medrek művelhető területekké váltak, így alakult ki Szarvas határában az 1100 holdnyi zártkerti rendszerű gyümölcstermesztés.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek