Születésnapi ajándékként született meg a Nyíregyházi Állatpark legújabb lakója

A Nyíregyházi Állatparkban hétfőre virradó éjjel újabb afrikai elefánt (Loxodonta africana) született. Az anyaállatnak, a 21 éves Kwanzának és párjának, a 29 éves Jacknek ez a harmadik utódja, egy bika és egy nőstény után ismét egy bikaborjú.

A park szakemberei és gondozói szeptember elejére várták a kis elefánt érkezését, de a tenyészpár hamarabb, szinte napra pontosan a park huszonötödik születésnapján "ajándékozta" időzítette a boldog eseményt - mesélte Gajdos László, az állatpark igazgatója az MTI-nek.

Kwanzát, a huszonkét hónapig tartó vemhessége alatt folyamatosan vizsgálták, ultrahanggal és vérvétellel követték az anyaállat és a kis elefánt állapotát. Amikor hétfő hajnalban a gondozók bementek az anyához, Kwanza már anyatejjel etette kicsinyét.

Sokat még nem tudni az utódról, de az biztos, hogy külső segítség nélkül született meg, egészséges és valószínűleg hímivarú. A szakemberek egy-két napon belül tudják majd megvizsgálni és lemérni a súlyát. Kwanza ekkor talán majd már megengedi a gondozóinak, hogy egy rövid időre elvegyék tőle a borját, de egy védőrácson keresztül folyamatosan láthatja majd a kicsit.

Az afrikai elefánt hazánkban eddig csak Nyíregyházán született, és ez már a negyedik utód. Elsőként a 2008-ban Izraelből idekerült Yoki nevű tehén adott életet borjának, az anyaállat azonban néhány hónap múlva elpusztult, a kicsit pedig gyakorlatilag a gondozóknak kellett felnevelniük. Huszonnégy órán keresztül vele voltak, etették és együtt aludtak vele, ennek köszönhetően rendben felnőtt és később másik állatkertben alapított családot.

A hűsítő medencés fürdő után jöhet a porfürdő ázsiai és afrikai elefántoknak egyarántForrás: Nyíregyházi Állatpark / Facebook.com

Kwanza és Jack egy svéd, illetve egy angliai állatkertből került az Európai Fajmegőrzési Program keretében Nyíregyházára; mivel korábbi otthonaikban egyiküknek sem sikerült az utódnemzés, a koordinátorok úgy döntöttek, hogy a nyíregyházi szakemberek segítségével is megpróbálkoznak.

Az eredmény végül 2015-ben és 2018-ban látott napvilágot, mikor is a szülőknek egy bikája és egy nősténye született. Jacket ezek után, egy újabb szaporulat szándékával Nyíregyházáról Bázelbe helyezték át, ám ott nem voltak neki szimpatikusak az elefánthölgyek, ezért visszakerült Nyíregyházára.

Az elefántoknál nagyon fontos a szimpátia a többi elefánt és a gondozók iránt: Mikor Jack visszatért hazánkba, nagyon morcos volt a szállítás miatt. De amint meghallotta régi párja és gondozója hangját, szinte azonnal megnyugodott. Pár héten belül pedig újra párt alkottak Kwanzával. A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg három ázsiai és öt afrikai elefánt látható, utóbbiak közül a tenyészpár és a most született utód mellett még egy borjú, illetve a "nagynéni", a 37 éves Bubba él együtt a közös kifutóban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek