Beindultak Győrkőcfesztivál színes kerekei a belvárosban

 Tíz helyszínen (tapasztalatból mondjuk) ezer program várja a gyerekeket és vígadni vágyó felnőtteket a 15. alkalommal megrendezett Győrkőcfesztiválon. Az esemény három napján - június 1. péntektől egészen vasárnap estig Győr belvárosa a világ legőrületesebb játszóterévé változik.

2019-es felvételForrás: Takács Renáta / Győrkőcfesztivál

A Vaskakas Bábszínház szervezésében a nyitóceremóniát a Dunakapu téren tartják, 17 órától óriásjátékok, mesekoncert és utcabál várja a legkisebbeket. Idén szerencsére a hagyományos kulcsátadó ceremónia sem marad el, amelyen a gyerekek megkapják a hétvégére a város kulcsát Dézsi Csaba András polgármestertől.

Szombattól pedig kezdődhet a "mindent bele, ereszd el a hajamat, kösd fel a gatyádat" fesztivál, olyan, amilyet talán még a Sziget nemzetközi közönsége sem látott. Hogy az ember tudja miről is van szó, legalább egyszer meg kell tapasztalnia ezt az eufórikus élményt, amikor gyerekek és szülők, nagymamák és nagypapák együtt adják át magukat az önfeledt játék élményének. Persze vásárolni is lehet finomságokat és szuveníreket, de a Győrkőcfesztivál lényege nem a pénzkiadás, hanem az örömszerzés, amit a szervezők és művészek, minden egyes helyszínen 1000 %-osan teljesítenek.

A Radó-szigeti medence színpadnál koncertek és előadások lesznek. A ligetben festmények elevenednek meg, lehet tanulni tésztagyúrást, ki lehet próbálni a régészetet, valamint az óriásszínezőt, ahol a győri épületeket lehet kiszínezni.

A Radó-szigeten kap helyet a babakert is, ahol a legkisebbek a Gézengúz Alapítvány programjában érzékenyítő és mozgásfejlesztő játékokon vehetnek részt. Idén a Meseváros is a Radó-szigeten lesz, itt családi filmszínházzal, verklis karaokéval, bábkészítéssel, légfocival, tekergőtekével, lóversenypályával és felhővadászattal várják a gyerekeket - olvasható a fesztivál oldalán.

Forrás: Takács Renáta / Győrkőcfesztivál

A vers-játszó-téren könyvet lehet készíteni, kortárs költők műveit újragondolni és találkozni mások mellett Tóth Krisztina író-költővel, Szegedi Katalin író-könyvillusztrátorral, valamint Varró Dániel költő-műfordítóval.

A Vársétánynál berendezett Győrkőc Pihenőben színes napernyők és pikniktakarók alatt lehet majd pihenni vagy logikai készségfejlesztő játékokkal játszani. A Rába kettős hídnál stratégiai táblás játékokat lehet kipróbálni, az óriás fotófalnál pedig állatidomárrá, tűzzsonglőrré vagy éppen balerinává lehet változni. A várágyúknál logikai kirakó játszóház lesz.

Győrkőckarkötő! Ide vele!

A fesztivál minden programjára ingyenes belépést biztosít a Győrkőckarszalag, amit a fesztivál ideje alatt működő információs, karszalagosztó pontokon vehetünk fel, ha gyerkőc társaságában érkezünk. Mit kérnek érte cserébe a szervezők? Nem mást, mint egy színes ujjlenyomatot! A cél, hogy egy látványos kép készüljön a résztvevő győrkőcök ujjacskáival!


A Bécsi kapu téren működő Fesztiválközponton kívül még 2 információs, karszalagosztó hely várja szombaton és vasárnap 10 órától a fesztiválra érkezőket. Pénteken már 17 órától a Dunakapu téren is szert tehetnek a győrkőcök a karszalagra!

A Bécsi kapu téren a Gubányi István által az elmúlt hetven-nyolcvan évben gyűjtött régi játékokból tekinthető majd meg egy kiállítás, a Tudor Táblajáték Műhely jóvoltából pedig logikai és taktikai játékokkal lehet játszani.

A Kazinczy utcában kézműves vásárt tartanak, a Széchenyi tér pedig ismét vizes játszótérré alakul, ahol vizes játékokkal lehet játszani, emellett fel lehet venni egy tűzoltóruhát és meg lehet nézni belülről egy tűzoltóautót is. A zárókoncertet vasárnap este hat órától a Bab Társulat és a Vaskakas Bábszínház tartja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek