Videó: Elkezdődött a sakktáblalepkék repülése

 A szokásosnál melegebb tavasznak köszönhetően a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tó környéki gyepeken már május utolsó hetében feltűntek az első sakktáblalepkék – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park oldalán.

A sakktábla lepke júniustól-szeptemberig repülForrás: Shutterstock/Kamieniak Sebastian

Ez a lepkefaj elsősorban a füves gyepekhez köthető, ezért az Alföldön gyakori és Európa szinte minden részén honos. Alapszíne fehér (előfordulnak sárgás példányok is), nagyméretű, négyzetes mintázata pedig fekete. Hasonlít tehát a sakktáblához, innen kapta a nevét is.

Közepes méretű lepkefajról van szó, melynek szárnyfesztávolsága 4-5 centiméter, azaz kisebb, mint a kardoslepke, de jóval nagyobb, mint a boglárkalepke. Hernyója zöldes homokszínű, a hátán és az oldalvonalán fehér szegések vannak. Egynemzedékes faj, ami azt jelenti, hogy évente csak egyszer, általában a nyári hónapokban, június elejétől szeptember elejéig repül, és udvarol. Ezt a táncot láthatjuk az alábbi videón is.

A hernyók elsősorban fűfélékkel, azon belül is leginkább perjefélékkel táplálkoznak. A kifejlett imágók két fő tápláléka az imola és a bogáncsok virága. Mivel a tápnövényül szolgáló perjefélék és a bogáncsok is nagyon elterjedtek, ezért maga a lepkefaj is sokfelé és nagy számban megtalálható.

Május vége óta folyamatosan növekszik a kardoskúti Fehér-tó környékén megfigyelt sakktáblalepkék száma. A szakemberek szerint a csúcs valószínűleg június végén lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek