Nem riogatás, de idén nagyon figyeljünk oda a kullancsokra!

Egyre melegszik az idő, zöldellnek a fák és egyre tovább lesz világos. Ám ez a kellemes időszak számos veszélyt rejt nem csak az emberek, a társállatok számára is. Egy új kutatásból kiderült, hogy hazánkban a kutyákról gyűjtött kullancsok nagy része, az állatokra és az emberre egyaránt veszélyes kórokozókat hordoz – olvasható a Flow PR sajtóközleményében. 

Fontos, hogy folyamatosan figyeljük házikedvenceink szőrétForrás: Protect Our Future Too

A kullancsok vérszívásuk során anaplazmózist, babéziózist vagy Lyme-kórt okozó kórokozókkal fertőzhetnek, és előfordulhat az is, hogy rövid időn belül többféle kórokozó jut az állatba. Ezekre a kockázatokra figyelmeztet Dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszék professzora.

A világszerte előforduló kullancsok az állatok és emberek külső élősködői, amelyek számos vírus, baktérium és egysejtű kórokozó hordozói és terjesztői lehetnek. Magyarországon eddig 27 kullancsfajt azonosítottak, melyek közül 21 őshonosnak tekinthető. A társállatokon két kullancsfaj egyedei fordulnak elő, a kutyakullancs, illetve a közönséges kullancsk – ezek jelentenek leginkább veszélyt a házikedvenceinkre.

Az MSD Animal Health 2019 és 2021 között a Protect Our Future Too (Védd meg a mi jövőnket is) kezdeményezés keretében 327 darab - kutyákról és macskákról begyűjtött - kullancsot azonosított és vizsgált meg hazánkban, hogy megállapítsa, milyen gyakorisággal fordulnak elő különböző kórokozók ezekben az élősködőkben.

A kutyák babéziózisa gyakori hazánkbanForrás: Protect Our Future Too

 

"Az ilyen típusú monitoring tevékenység nagyon sok értékes információt nyújt a kullancsok által terjesztett betegségek járványtanáról és elősegíti olyan hatékony módszerek kifejlesztését, melyekkel megelőzhető azok terjedése az állat- és a humán populációban." – mondta Dr. Farkas Róbert professzor.

Mi az az anaplazmózis?

A legtöbb fertőzöttnek talált kullancsban az anaplazmózist, a fehérvérsejtek károsodásával járó betegséget okozó baktérium fordult elő (a vizsgált közönséges kullancsok 13,5%-ában). Győr-Moson-Sopron és Békés megyéből gyűjtött kullancsok több mint 30 százaléka volt fertőzött. Az állatok és az ember betegségét okozó baktérium ellen nincs védőoltás a háziállatok számára, ezért a terjesztő kullancsok elleni védelemmel lehet csak védekezni.

Babéziózis, a vörösvértestek károsítója

Az említett vizsgálatok azt is igazolják, hogy a kutyák babéziózisa szintén gyakori hazánkban. Ez a parazitózis életveszélyes betegséget okozhat a vörösvértestek károsításával. Mivel a betegség végzetes kimenetelű lehet, nagyon fontos, hogy megelőzzük a kullancscsípést, és ezáltal a kutyák megfertőződését. „A kutyákról gyűjtött, ún. kutyakullancsok 8,5 százalékában fordultak elő babéziák, a vizsgált megyék mindegyikében voltak fertőzött kullancsok, a Baranya megyéből származó kullancsok 40 százaléka hordozta az egysejtűeket" – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Lyme-kórt mindenki ismeri

A vizsgált kórokozók közül a Lyme-kórt okozó borreliák fordultak elő legkisebb gyakorisággal, a kutyákról leszedett közönséges kullancsok 6,1 százalékában voltak. Köztudott, hogy ezek a baktériumok az emberben súlyos megbetegedéseket okozhatnak. A társállatok is fertőződhetnek, de ritkán mutatkoznak klinikai tünetek, és a borreliákat a házikedvencektől közvetlenül nem lehet elkapni.

A Lyme-kórt nem lehet elkapni a házikedvencünktőlForrás: Protect Our Future Too

Az éghajlatváltozás egyik következménye, hogy a külső élősködők, így a kullancsok gyakoribbá válnak a környezetben, mivel hosszabb ideig képesek aktívak maradni a természetben. „A gazdiknak észben kell tartaniuk, hogy a kullancsok elleni megelőzés mindig egyszerűbb, mint az általuk terjesztett betegségek elleni kezelés, hiszen a kórokozók ellen nem állnak rendelkezésre hatékony vakcinák.

A parazitaellenes készítmények használata a legegyszerűbb és fájdalommentes módja mind a külső, mind a belső élősködők elleni védelemnek." Szerencsére napjainkban számos megoldás létezik háziállataink védelmére, mint például rágótabletták, rácseppentő oldatok vagy nyakörvek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek